KREM Z SOCZEWICY I POMIDORÓW

KREM Z SOCZEWICY I POMIDORÓW
PrintKuchnia:  

Któregoś dnia mocno opóźnił mi się samolot i wiedziałam, że nie będę w stanie ugotować obiadu na kolejny dzień. Poprosiłam mojego chłopaka, żeby zrobił krem z tego co mamy w domu pod ręką. W ten sposób powstała ta zupa ... i muszę przyznać, że zachwyciła mnie przeogromnie!

Składniki

 6 porcji
  • 2  marchewki 
  • 1  pietruszka 
  • 1 mały por 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1  cebula 
  • 1 duży batat 
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy  (odmierzona na sucho)
  • 1 łyżka oliwy 
  • 400 g pomidorów krojonych z z puszki 
  • 1,5 l bulionu warzywnego 
  • 500 ml passaty pomidorowej 
  • 2 łyżeczki curry w proszku 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka  słodkiej papryki 
  • 2 łyżeczki ostrej papryki 
  •   pieprz 
  •   sól 
  •   rukiew wodna 

Sposób przygotowania

  1. Marchewki, pietruszkę, batat i cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  2. Pora pokrój w plastry.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. W dużym garnku podgrzej łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj pare minut.
  5. Dodaj marchewkę, pietruszkę, batat i pora, wymieszaj.
  6. Dodaj wszystkie przyprawy.
  7. Zalej pomidorami z puszki i chwilę pogotuj.
  8. Dodaj passatę. Zagotuj.
  9. Dodaj suchą soczewicę, wymieszaj, zagotuj.
  10. . Zalej wszystko bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30-40 min (aż wszystkie warzywa, w szczególności bataty, będą miękkie).
  11. . Następnie wszystko zblenduj.
  12. . Dodaj rukiew wodną i dopraw pieprzem i solą.

Wskazówki

Dla wzmocnienia ostrości możecie dodać odrobinę tabasco.

W sezonie na pomidory zdecydowanie polecam zamienić te z puszki na świeże 🙂

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com