KREM Z SOCZEWICY I POMIDORÓW
KREM Z SOCZEWICY I POMIDORÓW11 grudnia 2017
Któregoś dnia mocno opóźnił mi się samolot i wiedziałam, że nie będę w stanie ugotować obiadu na kolejny dzień. Poprosiłam mojego chłopaka, żeby zrobił krem z tego co mamy w domu pod ręką. W ten sposób powstała ta zupa ... i muszę przyznać, że zachwyciła mnie przeogromnie!
Składniki
6 porcji
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały por
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 duży batat
- 1 szklanka czerwonej soczewicy (odmierzona na sucho)
- 1 łyżka oliwy
- 400 g pomidorów krojonych z z puszki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- pieprz
- sól
- rukiew wodna
Sposób przygotowania
- Marchewki, pietruszkę, batat i cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Pora pokrój w plastry.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- W dużym garnku podgrzej łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj pare minut.
- Dodaj marchewkę, pietruszkę, batat i pora, wymieszaj.
- Dodaj wszystkie przyprawy.
- Zalej pomidorami z puszki i chwilę pogotuj.
- Dodaj passatę. Zagotuj.
- Dodaj suchą soczewicę, wymieszaj, zagotuj.
- . Zalej wszystko bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30-40 min (aż wszystkie warzywa, w szczególności bataty, będą miękkie).
- . Następnie wszystko zblenduj.
- . Dodaj rukiew wodną i dopraw pieprzem i solą.
Wskazówki
Dla wzmocnienia ostrości możecie dodać odrobinę tabasco.
W sezonie na pomidory zdecydowanie polecam zamienić te z puszki na świeże 🙂