MAKARON Z GRZYBAMI

MAKARON Z GRZYBAMI

Uwielbiam grzyby, a żeby być precyzyjną to uwielbiam jeść grzyby, zdecydowanie nie zbierać, to zajęcie dla cierpliwych... tak więc z przyjemnością kupiłam piękne podgrzybki i przygotowałam najprostszy, ale jakże aromatyczny, kaloryczny i pachnący obiad! Całe mieszkanie pachniało mi lasem, coś niesamowitego! Od razu zapragnęłam więcej dań z grzybami, więc możecie się takich spodziewać w najbliższym czasie 🙂

Składniki

 3 porcje
  • 200 g makaronu tagliatelle 
  • 300 g pokrojonych podgrzybków 
  • 1  biała cebula średniej wielkości 
  • 2 ząbki czosnku 
  • pół szklanki białego wytrawnego wina 
  • 60 g masła 
  • 50 g drobno startego parmezanu 
  •  garść natki pietruszki 
  •   sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Cebulę drobno pokrój.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Połowę masła rozgrzej na głębokiej patelni, dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj przez kilka minut.
  5. Dodaj pokrojone grzyby i podsmaż przez kilka minut mieszając.
  6. Dodaj wino, wymieszaj i chwilkę podgotuj.
  7. Dodaj resztę masła, wymieszaj.
  8. Włóż makaron, wymieszaj.
  9. Dodaj większość parmezanu i natki pietruszki i wymieszaj dokładnie.
  10. . Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  11. . Przełóż na talerze i posyp pozostałą natką i parmezanem.

Wskazówki

Do tego przepisu możesz bez problemu wykorzystać inne leśne grzyby, które akurat posiadasz 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.