MAKARON Z GRZYBAMI
MAKARON Z GRZYBAMI5 listopada 2018
Uwielbiam grzyby, a żeby być precyzyjną to uwielbiam jeść grzyby, zdecydowanie nie zbierać, to zajęcie dla cierpliwych... tak więc z przyjemnością kupiłam piękne podgrzybki i przygotowałam najprostszy, ale jakże aromatyczny, kaloryczny i pachnący obiad! Całe mieszkanie pachniało mi lasem, coś niesamowitego! Od razu zapragnęłam więcej dań z grzybami, więc możecie się takich spodziewać w najbliższym czasie 🙂
Składniki
3 porcje
- 200 g makaronu tagliatelle
- 300 g pokrojonych podgrzybków
- 1 biała cebula średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 60 g masła
- 50 g drobno startego parmezanu
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę drobno pokrój.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Połowę masła rozgrzej na głębokiej patelni, dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj przez kilka minut.
- Dodaj pokrojone grzyby i podsmaż przez kilka minut mieszając.
- Dodaj wino, wymieszaj i chwilkę podgotuj.
- Dodaj resztę masła, wymieszaj.
- Włóż makaron, wymieszaj.
- Dodaj większość parmezanu i natki pietruszki i wymieszaj dokładnie.
- . Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- . Przełóż na talerze i posyp pozostałą natką i parmezanem.
Wskazówki
Do tego przepisu możesz bez problemu wykorzystać inne leśne grzyby, które akurat posiadasz 🙂