MASŁO ORZECHOWE
MASŁO ORZECHOWE19 listopada 2017

Najzdrowsza wersja masła orzechowego, wykonana w 100% z orzechów, bez żadnych innych dodatków.
Smakuje świetnie jako nadzienie do naleśników, smarowidło do kanapek oraz jedzone prosto ze słoika łyżką!
Składniki
2 słoiki (po 250 ml)
- 500 g orzechów arachidowych niesolonych
- sól (ilość zależy od upodobań)
Sposób przygotowania
- Orzechy arachidowe wysyp na suchą patelnie. Podgrzewaj na średnim ogniu nieustannie mieszając dopóki orzechy na zaczną wydzielać intensywnego zapachu.
- Przesyp je do blendera kielichowego. Blenduj ok. 10 min - wszystko zależy od mocy blendera. Masło ma mieć oleistą, lejącą konsystencję. Bez żadnych grudek, w pełni gładką i lśniącą.
- Dodaj sól. Ilość zależy od upodobań, najpierw dodaj pół łyżeczki, zblenduj i spróbuj. U mnie wychodzi ok. 1 - 1,5 łyżeczki, ale zawsze sprawdzam smak. Każdy ma swój idealny poziom "słoności" masła.
- Masło przelej do słoików. Poczekaj aż wystygnie i przełóż do lodówki.
Wskazówki
Masło można trzymać w słoikach w lodówce max miesiąc. Jednak jestem pewna, że znacznie szybciej je zjecie 🙂