MUSUJĄCE RISOTTO

MUSUJĄCE RISOTTO

Nazwa tego risotto nie jest przypadkowa, ponieważ w skład wchodzi spora ilość wytrawnego wina musującego, które nadaje ciekawy, nieco inny posmak niż standardowe białe wino. Właśnie z tego powodu, od samego początku to danie idealnie pasowało mi na kolację sylwestrową :)! Koniec roku zbliża się nieubłaganie, więc może będzie to dla Was inspiracją na ten wyjątkowy, ostatni wieczór 2021?

Składniki

 4 porcje
  • 4 łyżki masła 
  • 2  szalotki 
  • 220 g ryżu arborio (do risotto) 
  • 250 ml wina musującego (Cava lub Prosecco) 
  • ok. 600 ml bulionu warzywnego 
  • 20  krewetek 
  • 80 g serka mascarpone 
  • 6 łyżek drobno startego parmezanu 
  •   posiekana natka pietruszki 
  •   sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania

  1. W głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki masła.
  2. Szalotkę drobno posiekaj, a następnie podsmaż przez kilka minut na maśle, aż zmięknie.
  3. Bulion zagotuj w garnku.
  4. Do szalotki dodaj ryż i mieszając, podsmażaj minutę.
  5. Wlej wino musujące i zagotuj.
  6. Jak ryż pochłonie wino, dodaj chochlę bulionu. Powtarzaj ten ruch aż do momentu, gdy ryż będzie al dente.
  7. Dodaj krewetki, bulion i gotuj, aż ryż będzie miękki.
  8. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Zdejmij risotto z ognia, dodaj mascarpone, 2 łyżki masła oraz parmezan i zostaw pod przykryciem na 2 minuty.
  10. . Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku, posyp natką pietruszki i podawaj od razu.

Wskazówki

Jak wlejesz do risotto 1/3 butelki wina musującego polecam resztę wypić w trakcie jedzenia, Cava pasuje tu idealnie 🙂

Jeśli nie jesz owoców morza, możesz bez problemu pominąć krewetki.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com