MUSUJĄCE RISOTTO
MUSUJĄCE RISOTTO19 listopada 2021
Nazwa tego risotto nie jest przypadkowa, ponieważ w skład wchodzi spora ilość wytrawnego wina musującego, które nadaje ciekawy, nieco inny posmak niż standardowe białe wino. Właśnie z tego powodu, od samego początku to danie idealnie pasowało mi na kolację sylwestrową :)! Koniec roku zbliża się nieubłaganie, więc może będzie to dla Was inspiracją na ten wyjątkowy, ostatni wieczór 2021?
Składniki
4 porcje
- 4 łyżki masła
- 2 szalotki
- 220 g ryżu arborio (do risotto)
- 250 ml wina musującego (Cava lub Prosecco)
- ok. 600 ml bulionu warzywnego
- 20 krewetek
- 80 g serka mascarpone
- 6 łyżek drobno startego parmezanu
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- W głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki masła.
- Szalotkę drobno posiekaj, a następnie podsmaż przez kilka minut na maśle, aż zmięknie.
- Bulion zagotuj w garnku.
- Do szalotki dodaj ryż i mieszając, podsmażaj minutę.
- Wlej wino musujące i zagotuj.
- Jak ryż pochłonie wino, dodaj chochlę bulionu. Powtarzaj ten ruch aż do momentu, gdy ryż będzie al dente.
- Dodaj krewetki, bulion i gotuj, aż ryż będzie miękki.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Zdejmij risotto z ognia, dodaj mascarpone, 2 łyżki masła oraz parmezan i zostaw pod przykryciem na 2 minuty.
- . Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku, posyp natką pietruszki i podawaj od razu.
Wskazówki
Jak wlejesz do risotto 1/3 butelki wina musującego polecam resztę wypić w trakcie jedzenia, Cava pasuje tu idealnie 🙂
Jeśli nie jesz owoców morza, możesz bez problemu pominąć krewetki.