PAIN PERDU Z OWOCAMI

PAIN PERDU Z OWOCAMI

Pamiętam, jak w dzieciństwie moi rodzice przygotowywali rano tosty francuskie. Jest to chyba jedyne danie śniadaniowe jakie tak dobrze wspominam. Całe mieszkanie pachniało palonym masłem, od samego zapachu człowiek robił się głodny. Zwykle jedliśmy je na słodko, akurat bez dodatku soku pomarańczowego, więc to wprowadziłam sama od siebie (albo raczej dlatego, że w klasycznym francuskim pain perdu ten sok występuje). 

Także dzisiaj zapraszam Was na pyszne śniadanie, którym najecie się spokojnie na pół dnia, jak nie na cały 🙂 Warto skorzystać póki mamy dostęp do pysznych, sezonowych owoców. Ja najbardziej lubię je jeść właśnie z truskawkami i borówkami, ale równie dobrze sprawdzą się maliny czy jagody.

Składniki

 1 duża porcja
  • 2  jajka 
  • 1/3 szklanki mleka 
  • 1/3 szklanki soku ze świeżej pomarańczy 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 4 łyżki masła 
  • 4 kromki chleba baltonowskiego lub bułki paryskiej 
  •   truskawki 
  •   borówki amerykańskie 
  •   listki mięty 
  •   cukier puder do posypania 

Sposób przygotowania

  1. Do miski lub kielicha blendera wlej mleko, sok, dodaj jajka i łyżkę cukru pudru.
  2. Zblenduj na gładką masę (możesz też wymieszać rózgą).
  3. W masie jajecznej zamocz kromki chleba, dociśnij, tak żeby jak najwięcej masy wsiąkło w chleb.
  4. Na patelni rozgrzej masło.
  5. Połóż wszystkie kromki chleba i smaż na średnim ogniu kilka minut (ok.2-4 min) aż się ładnie zarumieni.
  6. Przewróć na drugą stronę i smaż kilka minut.
  7. Usmażone tosty połóż na ręczniku papierowym, żeby odessać nadmiar tłuszczu.
  8. Tosty przełóż na talerz, posyp cukrem pudrem, świeżymi owocami i listkami mięty.

Wskazówki

Jeżeli lubicie mocno pomarańczowy smak, to do masy jajecznej możecie dodać jeszcze skórkę otartą z pomarańczy, wtedy wzmocni ona efekt 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.