PIECZONA OWSIANKA
PIECZONA OWSIANKA27 kwietnia 2018
Ta owsianka jest zdecydowanie najczęściej przygotowywanym śniadaniem u mnie w domu. Robi się ją niezwykle szybko, a co najważniejsze można ją przygotować na kilka dni do przodu i przechować w pudełku. Dzięki temu od razu po przebudzeniu możemy sięgnąć po pełną zdrowia porcję owsianki 🙂
Koniecznie spróbujcie poeksperymentować z różnymi suszonymi owocami i różnymi orzechami i ziarnami! Właściwie zawsze smakuje wyśmienicie! 🙂
Składniki
12 sztuk
- 200 g płatków owsianych górskich
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek nasion chia
- 80 g ulubionych suszonych owoców
- 1 duży banan
- 400 ml mleka roślinnego (lub zwykłego)
- 3 łyżki miodu
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju kokosowego +trochę do wysmarowania kokilek
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Suszone owoce (u mnie żurawina, śliwka i morela) pokrój na mniejsze kawałki.
- Płatki owsiane, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia, sól, nasiona chia i suszone owoce wymieszaj w misce.
- Banana zblenduj z mlekiem, miodem, jajkiem i olejem kokosowym.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st.
- Sylikonowe kokilki (takie od muffinów) wysmaruj tłuszczem.
- Suche składniki wymieszaj dokładnie z mokrymi.
- Wyłóż masę do kokilek, został ok. 1 cm wolnego miejsca, bo owsianka urośnie.
- Piecz ok. 25-30 min, aż do suchego patyczka.
Wskazówki
Miód możesz zamienić na syrop klonowy lub cukier.
Owsiankę możesz polać jogurtem uprzednio wymieszanym z syropem klonowym (jak na zdjęciu), albo z owocami, albo zjeść samą 🙂