PIECZONA OWSIANKA

PIECZONA OWSIANKA

Ta owsianka jest zdecydowanie najczęściej przygotowywanym śniadaniem u mnie w domu. Robi się ją niezwykle szybko, a co najważniejsze można ją przygotować na kilka dni do przodu i przechować w pudełku. Dzięki temu od razu po przebudzeniu możemy sięgnąć po pełną zdrowia porcję owsianki 🙂

Koniecznie spróbujcie poeksperymentować z różnymi suszonymi owocami i różnymi orzechami i ziarnami! Właściwie zawsze smakuje wyśmienicie! 🙂

Składniki

 12 sztuk
  • 200 g płatków owsianych górskich 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżeczka kardamonu 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 5 łyżek nasion chia 
  • 80 g ulubionych suszonych owoców 
  • 1  duży banan 
  • 400 ml mleka roślinnego (lub zwykłego) 
  • 3 łyżki miodu 
  • 1  jajko 
  • 1 łyżka oleju kokosowego  +trochę do wysmarowania kokilek
  • szczypta  soli 

Sposób przygotowania

  1. Suszone owoce (u mnie żurawina, śliwka i morela) pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Płatki owsiane, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia, sól, nasiona chia i suszone owoce wymieszaj w misce.
  3. Banana zblenduj z mlekiem, miodem, jajkiem i olejem kokosowym.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180 st.
  5. Sylikonowe kokilki (takie od muffinów) wysmaruj tłuszczem.
  6. Suche składniki wymieszaj dokładnie z mokrymi.
  7. Wyłóż masę do kokilek, został ok. 1 cm wolnego miejsca, bo owsianka urośnie.
  8. Piecz ok. 25-30 min, aż do suchego patyczka.

Wskazówki

Miód możesz zamienić na syrop klonowy lub cukier.

Owsiankę możesz polać jogurtem uprzednio wymieszanym z syropem klonowym (jak na zdjęciu), albo z owocami, albo zjeść samą 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.