PIECZONE OSTRYGI
Pamiętam jak kilka lat temu spędzałam z rodziną sylwestra w Hong Kongu. Moi rodzice tego dnia na kolację wybrali znany, dobry bar specjalizujący się w ostrygach. Mieli muszle z całego świata, więc zamówiliśmy bardzo różnorodny talerz. Kiedy wzięłam pierwszą ostrygę do buzi mało się nie udusiłam, czułam się jakbym przełykała mega glutowatego, słonego robala... i była to ostatnia ostryga tego dnia jak i również na kolejne pare lat. Na szczęście podawali też frytki w knajpie, którymi zadowoliłam na kolację sylwestrową 😉 Przez kolejne pare lat podróżowania, często w krajach słynących z ostryg nadal wzbraniałam się, że nigdy w życiu, że fuj itd. Aż pewnego dnia, w Madrycie na Mercado de San Miguel, podjęłam próbę, wtedy były to ostrygi surowe, na zimno z dodatkiem samego tabasco. I coś "pyknęło" i na maksa mi posmakowało! W sekundę stałam się fanką! Chociaż zawsze mówię, że to nie jest jedzenie ... to jest coś pysznego, taka mała, droga przekąska, której smak na długo pozostaje w buzi 🙂
Także kto z Was nie zna ich smaku - tego zachęcam do spróbowania! Warto skosztować i wersji naturalnej, surowej, a później tej pieczonej, to są zupełnie dwa różne dania! Można kochać jedno, a drugiego nienawidzić 🙂
Składniki
- 10 ostryg
- 60 g miękkiego masła
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- tabasco (do smaku)
- ok 200 gramów soli
Sposób przygotowania
- Miękkie masło wymieszaj dokładnie z natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw.
- Bułkę tartą przyrumień na patelni. Odstaw.
- Otwórz ostrygi przy pomocy specjalnego noża do ostryg - jeśli robisz to pierwszy raz najlepiej obejrzyj na youtube dowolny tutorial, będzie on niezwykle pomocny.
- Piekarnik rozgrzej do 220 st, termoobieg+grzanie od góry.
- Naczynie żaroodporne wysyp grubą warstwą soli.
- Każdą ostrygę odkładaj na sól, ostrożnie żeby nie wylała się z niej woda morska. Sól służy do tego żeby ostryga stała stabilnie podczas pieczenia.
- Do każdej ostrygi nałóż pietruszkowe masło.
- Dopraw kropelką tabasco, w zależności od upodobań.
- Każdą ostrygę posyp bułką tartą.
- . Piecz 8 minut.
- . Zjedz od razu po upieczeniu, popijając dobrym winem lub Cavą 🙂
Wskazówki
Ja korzystam z najprostszego i najtańszego noża do ostryg dostępnego na Allegro i zdecydowanie polecam 🙂 bez tego ani rusz!