PIECZONE WARZYWA Z BAZYLIOWYM SOSEM
PIECZONE WARZYWA Z BAZYLIOWYM SOSEM23 listopada 2017
PrintKuchnia: Wegetariańska
Świetne danie na lekką kolację, ale sprawdzi się również zabrane w pudełku do pracy lub szkoły.
Składniki
3 porcje
- 1 batat
- 1 cukinia
- 2 papryki
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- świeży rozmaryn
- świeży tymianek
- 2 garści świeżej bazylii
- 200 ml jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- płatki chilli
- kilka łyżek oliwy extra virgin
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 200 st.
- Batat obierz i pokrój.
- Wysmaruj oliwą, przypraw solą pieprzem i świeżym rozmarynem. Odstaw.
- Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w miarę cienkie plastry. Włóż do naczynia żaroodpornego.
- Dodaj oliwę i świeży tymianek i wymieszaj.
- Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika i piecz ok 30 min - sprawdzaj czy warzywa zaczynają mięknąć.
- Paprykę i cukinię pokrój w paski. Przypraw.
- Gdy marchewka i pietruszka zacznie mięknąć, dodaj paprykę i cukinie i wymieszaj warzywa.
- Na drugiej blasze rozłóż bataty na papierze do pieczenia i włóż do pieca.
- . Piecz do miękkości - ciężko ocenić czas, wszystko zależy od warzyw i grubości pokrojenia.
- . W tym czasie przygotuj sos bazyliowy.
- . Bazylię i jogurt grecki przełóż do blendera. Dodaj czosnek, pieprz i sól. Zblenduj do uzyskania gładniej konsystencji.
- . Jak warzywa będą miękkie, przełóż je na talerz, dodaj trochę świeżych ziół i podaj z sosem.
Wskazówki
To danie sprawdzi się też świetnie jako dodatek do mięsa.
Można dowolnie eksperymentować z wyborem warzyw i ziół – wszystkie chwyty dozwolone 🙂
Jeśli danie ma być wegańskie wystarczy zamienić jogurt grecki, na któryś z wegańskich odpowiedników.