PIECZONE WARZYWA Z BAZYLIOWYM SOSEM

PIECZONE WARZYWA Z BAZYLIOWYM SOSEM

Świetne danie na lekką kolację, ale sprawdzi się również zabrane w pudełku do pracy lub szkoły. 

Składniki

 3 porcje
  • 1  batat 
  • 1  cukinia 
  • 2  papryki 
  • 1  pietruszka 
  • 2  marchewki 
  • 1 duża cebula 
  •   świeży rozmaryn 
  •   świeży tymianek 
  • 2 garści świeżej bazylii 
  • 200 ml jogurtu greckiego 
  • 1 ząbek czosnku 
  •   sól 
  •   pieprz 
  •   płatki chilli 
  • kilka łyżek oliwy extra virgin 

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzej do 200 st.
  2. Batat obierz i pokrój.
  3. Wysmaruj oliwą, przypraw solą pieprzem i świeżym rozmarynem. Odstaw.
  4. Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w miarę cienkie plastry. Włóż do naczynia żaroodpornego.
  5. Dodaj oliwę i świeży tymianek i wymieszaj.
  6. Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika i piecz ok 30 min - sprawdzaj czy warzywa zaczynają mięknąć.
  7. Paprykę i cukinię pokrój w paski. Przypraw.
  8. Gdy marchewka i pietruszka zacznie mięknąć, dodaj paprykę i cukinie i wymieszaj warzywa.
  9. Na drugiej blasze rozłóż bataty na papierze do pieczenia i włóż do pieca.
  10. . Piecz do miękkości - ciężko ocenić czas, wszystko zależy od warzyw i grubości pokrojenia.
  11. . W tym czasie przygotuj sos bazyliowy.
  12. . Bazylię i jogurt grecki przełóż do blendera. Dodaj czosnek, pieprz i sól. Zblenduj do uzyskania gładniej konsystencji.
  13. . Jak warzywa będą miękkie, przełóż je na talerz, dodaj trochę świeżych ziół i podaj z sosem.

Wskazówki

To danie sprawdzi się też świetnie jako dodatek do mięsa.

Można dowolnie eksperymentować z wyborem warzyw i ziół – wszystkie chwyty dozwolone 🙂

Jeśli danie ma być wegańskie wystarczy zamienić jogurt grecki, na któryś z wegańskich odpowiedników.

 

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com