RABARBAROWE ORZEŹWIENIE

RABARBAROWE ORZEŹWIENIE

Upały w końcu dają się we znaki, więc każdemu przyda się trochę orzeźwienia! A rabarbar, dzięki temu, że jest dość kwaśny daje ukojenie w gorące dni 🙂 Na pierwszy rzut oka przepisy mogą wydawać się za długie i skomplikowane ale nic bardziej mylnego, syrop możecie wstawić w dowolnej chwili i właściwie robi się sam. A jak już macie buteleczkę w lodówce to resztę zrobicie baaardzo szybko!

My już całą butelkę syropu pochłonęliśmy do lemoniady oraz do drinków - chociaż tutaj cenie klasykę i wystarczy mi wymieszać go z bardzo wytrawną Cavą i już czuję się błogo zrelaksowana i orzeźwiona 🙂 Także do dzieła, bo nic nie zapowiada końca upałów w Polsce!

Składniki

 2 porcje każdego napoju

KOMPOT RABARBAR+TRUSKAWKI

  • 3 grube łodygi rabarbaru 
  •  garść truskawek 
  • 900 ml wody 
  • ok. 2 łyżeczek erytrolu (możesz dodać cukier lub ksylitol) 

LEMONIADA

  • 4 łyżki syropu z rabarbaru  (przepis poniżej)
  •  garść listków mięty 
  • 1  cytryna 
  • 2 szklanki wody gazowanej 

SYROP Z RABARBARU

  • 1 kg rabarbaru 
  • 200 g cukru białego 
  •   sok z 1 cytryny 
  • 1,5 szklanki wody 

Sposób przygotowania

KOMPOT RABARBAR+TRUSKAWKI

  1. Rabarbar umyj i odetnij liście.
  2. Łodygi pokrój na kawałki ok. 1 cm.
  3. Do garnka włóż rabarbar, posyp erytrolem i zalej wodą.
  4. Gotuj 3 min, następnie dodaj truskawki i gotuj jeszcze 2 min.
  5. Odstaw na 10 min, a następnie przecedź przez sitko do dzbanka.
  6. Odstaw do wystygnięcia.
  7. Podawaj schłodzone z pokrojoną truskawką 🙂

LEMONIADA

  1. Do szklanek wsyp lód i listki mięty.
  2. Do dwóch szklanek wlej po 2 łyżki syropu z rabarbaru i wyciśnij sok z 1/4 cytryny. Resztę cytryny pokrój na ćwiartki.
  3. Zalej wodą gazowaną i włóż do środka ćwiartki cytryny.

SYROP Z RABARBARU (z przepisu wychodzi ok. 300 ml syropu)

  1. Rabarbar umyj, odetnij liście.
  2. Pokrój na kawałki ok. 1 cm i włóż do garnka.
  3. Zasyp białym cukrem, wymieszaj i zostaw na min. 2 godz. żeby rabarbar puścił sok. Możesz zostawić go również na całą noc.
  4. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny.
  5. Zalej wodą i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do minimum, tak żeby rabarbar delikatnie pyrkał.
  6. Gotuj ok. 3 godzin w nie do końca przykrytym garnku. Rabarbar w pełni się rozpadnie - a później ten "miąższ" możecie wykorzystać jako konfiturę 😉
  7. Przestudź i przecedź przez sitko, dodatkowo "naciskając" łyżką żeby odcisnąć cały syrop, a w sitku pozostawić tylko resztki rabarbaru.
  8. Syrop przelej do szklanej butelki, przechowuj w lodówce ok. 2 tyg. (ewentualnie możesz go pasteryzować, żeby stał dłużej).

Wskazówki

Standardowo – jeśli wolisz słodkie lemoniady/ kompoty możesz dodać więcej cukru lub innego słodzika 🙂 Oba te przepisy zdecydowanie nie należą do słodkich, są kwaśne i mocno orzeźwiające!

Syrop polecam też dodać do “bąbelków”, np. Prosecco czy Cavy, ja osobiście wolę wytrawną Cave, do której dodaję 1 łyżkę syropu na kieliszek i mam alternatywną wersję drinka Bellini 🙂

Podziel się swoimi myślami