SAŁATKA NA UPAŁY

SAŁATKA NA UPAŁY

Upały dają nam ostatnio popalić, a ja niestety ciężko je znoszę i prawie w ogóle nie mam ochoty jeść, chyba że coś zimnego i orzeźwiającego. Stąd powstał pomysł na tę sałatkę - arbuz, ogórek, mięta i limonka są bardzo orzeźwiające i tym samym świetne na obecną pogodę!

Warto też podkreślić, że samo wykonanie jest super proste, szybkie, a samo danie bardzo najadające - nie jest to jedna z tych pustych sałatek, bo których natychmiast odczuwa się głód 😉

Składniki

 2 porcje
  • 90 g roszponki 
  • 2 duże plastry arbuza (najlepiej bez pestek) 
  • 1  duży żółty pomidor 
  • pół  ogórka 
  • 1  mała czerwona cebula 
  • 225 g sera halloumi 

DRESSING

  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka syropu z agawy 
  • 2 łyżki soku z limonki 
  • pół  małej papryczki chilli 
  • 15 listków mięty 

Sposób przygotowania

DRESSING

  1. Na początek przygotuj dressing, żeby zdążył się "przegryźć".
  2. Oliwę wymieszaj z syropem z agawy i sokiem z limonki.
  3. Listki mięty drobno posiekaj lub porwij, papryczkę chilli pokrój bardzo drobno.
  4. Dodaj miętę i chilli do oliwy, wymieszaj i odstaw.

SAŁATA

  1. Na talerze wyłóż roszponkę.
  2. Umyj ogórka i pomidora.
  3. Pokrój w kostkę pomidora, ogórka oraz arbuza i wyłóż na roszponkę.
  4. Cebulę pokrój w cienkie paseczki.
  5. Na suchej patelni podgrzewaj ser halloumi - najpierw na małej mocy palnika, pod przykryciem, aż ser wypuści sporo wody.
  6. Następnie zwiększ moc palnika i przysmaż ser z każdej strony aż się zarumieni.
  7. Sałatkę polej dressingiem, a na koniec wyłóż ser halloumi.

Wskazówki

Zamiast roszponki możecie użyć dowolnej ulubionej sałaty, syrop z agawy możecie zastąpić miodem, a żółtego pomidora zwykłym czerwonym 🙂

Podziel się swoimi myślami