SAŁATKA NA UPAŁY
SAŁATKA NA UPAŁY29 czerwca 2020
Upały dają nam ostatnio popalić, a ja niestety ciężko je znoszę i prawie w ogóle nie mam ochoty jeść, chyba że coś zimnego i orzeźwiającego. Stąd powstał pomysł na tę sałatkę - arbuz, ogórek, mięta i limonka są bardzo orzeźwiające i tym samym świetne na obecną pogodę!
Warto też podkreślić, że samo wykonanie jest super proste, szybkie, a samo danie bardzo najadające - nie jest to jedna z tych pustych sałatek, bo których natychmiast odczuwa się głód 😉
Składniki
2 porcje
- 90 g roszponki
- 2 duże plastry arbuza (najlepiej bez pestek)
- 1 duży żółty pomidor
- pół ogórka
- 1 mała czerwona cebula
- 225 g sera halloumi
DRESSING
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 łyżki soku z limonki
- pół małej papryczki chilli
- 15 listków mięty
Sposób przygotowania
DRESSING
- Na początek przygotuj dressing, żeby zdążył się "przegryźć".
- Oliwę wymieszaj z syropem z agawy i sokiem z limonki.
- Listki mięty drobno posiekaj lub porwij, papryczkę chilli pokrój bardzo drobno.
- Dodaj miętę i chilli do oliwy, wymieszaj i odstaw.
SAŁATA
- Na talerze wyłóż roszponkę.
- Umyj ogórka i pomidora.
- Pokrój w kostkę pomidora, ogórka oraz arbuza i wyłóż na roszponkę.
- Cebulę pokrój w cienkie paseczki.
- Na suchej patelni podgrzewaj ser halloumi - najpierw na małej mocy palnika, pod przykryciem, aż ser wypuści sporo wody.
- Następnie zwiększ moc palnika i przysmaż ser z każdej strony aż się zarumieni.
- Sałatkę polej dressingiem, a na koniec wyłóż ser halloumi.
Wskazówki
Zamiast roszponki możecie użyć dowolnej ulubionej sałaty, syrop z agawy możecie zastąpić miodem, a żółtego pomidora zwykłym czerwonym 🙂