SAŁATKA Z SEREM HALLOUMI
SAŁATKA Z SEREM HALLOUMI10 marca 2018
PrintKuchnia: Wegetariańska
Kolejny pomysł na zdrowy lunch lub kolację.
Tym razem sałatka powstała z tak zwanych "resztek z lodówki", ale wyjątkowo mi posmakowała, więc postanowiłam podzielić się z Wami tym niezwykle prostym przepisem 🙂
Składniki
4 porcje
- 125 g rukoli
- 250 g serka halloumi
- 12 małych marchewek
- 180 g dyni marynowanej w occie
- ziarna z połowy granatu
- 6 łyżek pestek dyni
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki wody
SOS
- 2 łyżki oleju lnianego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Rukolę umyj i osusz.
- Ser halloumi pokrój w paski i podsmaż chwilę na suchej patelni (najlepiej grillowej).
- Marchewki umyj.
- Na patelnię wlej wodę, dodaj cukier i zagotuj. Dodaj masło, wymieszaj.
- Włóż na patelnię marchewki i duś pod przykryciem, na małym ogniu przez kilka minut, aż zaczną mięknąć.
- Składniki na sos wymieszaj ze sobą.
- Rukolę włóż do miski, dodaj ser halloumi, dynię marynowaną w occie i marchewki.
- Posyp ziarnami granatu i pestkami dyni.
- Wszystko polej sosem.
- . Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówki
Świetny pomysł na lunch do pracy lub szkoły! Ja swój przygotowuję dzień wcześniej, żeby nie tracić czasu rano 🙂