SEROWA ZAPIEKANKA MAKARONOWA

SEROWA ZAPIEKANKA MAKARONOWA

Prawie codziennie słyszę w domu "ej, kochanie, zjadłbym coś z serem...". Tak jak ja życia nie wyobrażam sobie bez mozzarelli i burraty, tak mój chłopak mógłby żywić się tylko różnego rodzaju serami żółtymi! No więc kolejna zagwozdka co by tu dziś ugotować, żeby był smak sera ale też jakieś warzywka. No i tutaj przypomniałam sobie o kultowym, amerykańskich, mac'n'cheese. Do tego dorzuciłam wyjątkowo nielubiany przez wszystkich superfood -  jarmuż (ale spokojnie, możecie zastąpić szpinakiem) oraz moje ukochane grzyby Portobello. I muszę przyznać, że poza ubrudzeniem połowy garnków i patelni jakie mamy w domu, poszło to całkiem sprawnie, a efekt był super zadowalający! Także zachęcam do eksperymentów - na pewno inne warzywa, jak np. zalegające w lodówce, zapomniane brokuły też fajnie się tutaj sprawdzą, a Wy nie zmarnujecie jedzonka 🙂

Składniki

 4 porcje
  • 300 g makaronu np. maccheroni 
  • 320 g grzybów Portobello 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 g jarmużu lub szpinaku 
  • 30 g masła 
  • 30 g mąki 
  • 650 g mleka 
  • 120 g sera cheddar (najlepiej czerwony) 
  •   sól, pieprz, wędzona papryka do smaku 

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
  2. Portobello pokrój w plasterki, a następnie posól i podsmaż na suchej patelni. Jak zmiękną, przełóż je do dużej miski.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i jarmuż (lub szpinak). Podgrzewaj mieszając przez ok. 5 minut, aż jarmuż zmięknie. Przełóż do miski, w której są grzyby.
  4. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie dodaj mleko i roztrzep wszystko trzepaczką, tak aby nie było grudek z mąki. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 3 min, aż sos zacznie gęstnieć.
  5. Zdejmij sos z ognia, dodaj cheddar (zachowując troszkę na później) i dopraw do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką.
  6. Wymieszaj sos z warzywami i makaronem, a następnie przełóż całość do naczynia żaroodpornego. Posyp z wierzchu cheddarem.
  7. Piecz ok. 35 min w 200 st.

Wskazówki

Jeżeli interesuje Cię wersja wegańska tego dania to możesz użyć mleka roślinnego, a zamiast masła np. roślinnej margaryny. Cheddar możesz zastąpić płatkami drożdżowymi nieaktywnymi.

Możesz użyć praktycznie każdego makaronu, dobrze sprawdzi się penne lub muszelki.

Zostaw komentarz