SEROWA ZAPIEKANKA MAKARONOWA
Prawie codziennie słyszę w domu "ej, kochanie, zjadłbym coś z serem...". Tak jak ja życia nie wyobrażam sobie bez mozzarelli i burraty, tak mój chłopak mógłby żywić się tylko różnego rodzaju serami żółtymi! No więc kolejna zagwozdka co by tu dziś ugotować, żeby był smak sera ale też jakieś warzywka. No i tutaj przypomniałam sobie o kultowym, amerykańskich, mac'n'cheese. Do tego dorzuciłam wyjątkowo nielubiany przez wszystkich superfood - jarmuż (ale spokojnie, możecie zastąpić szpinakiem) oraz moje ukochane grzyby Portobello. I muszę przyznać, że poza ubrudzeniem połowy garnków i patelni jakie mamy w domu, poszło to całkiem sprawnie, a efekt był super zadowalający! Także zachęcam do eksperymentów - na pewno inne warzywa, jak np. zalegające w lodówce, zapomniane brokuły też fajnie się tutaj sprawdzą, a Wy nie zmarnujecie jedzonka 🙂
Składniki
- 300 g makaronu np. maccheroni
- 320 g grzybów Portobello
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 200 g jarmużu lub szpinaku
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 650 g mleka
- 120 g sera cheddar (najlepiej czerwony)
- sól, pieprz, wędzona papryka do smaku
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
- Portobello pokrój w plasterki, a następnie posól i podsmaż na suchej patelni. Jak zmiękną, przełóż je do dużej miski.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i jarmuż (lub szpinak). Podgrzewaj mieszając przez ok. 5 minut, aż jarmuż zmięknie. Przełóż do miski, w której są grzyby.
- W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie dodaj mleko i roztrzep wszystko trzepaczką, tak aby nie było grudek z mąki. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 3 min, aż sos zacznie gęstnieć.
- Zdejmij sos z ognia, dodaj cheddar (zachowując troszkę na później) i dopraw do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką.
- Wymieszaj sos z warzywami i makaronem, a następnie przełóż całość do naczynia żaroodpornego. Posyp z wierzchu cheddarem.
- Piecz ok. 35 min w 200 st.
Wskazówki
Jeżeli interesuje Cię wersja wegańska tego dania to możesz użyć mleka roślinnego, a zamiast masła np. roślinnej margaryny. Cheddar możesz zastąpić płatkami drożdżowymi nieaktywnymi.
Możesz użyć praktycznie każdego makaronu, dobrze sprawdzi się penne lub muszelki.