SOK JABŁKO / OGÓREK / ŻURAWINA / ŚLIWKA

SOK JABŁKO / OGÓREK / ŻURAWINA / ŚLIWKA

Jabłka są pełne przeciwutleniaczy, błonnika i pektyny, które są bardzo ważne dla zdrowia jelit i pomagają pozbywać się z organizmu toksyn i metali ciężkich. Warto jest nie obierać jabłek, gdyż to właśnie w skórce kryje się najwięcej cennych wartości.

Śliwki poprawiają apetyt i korzystnie działają na przemianę materii, zapobiegają zaparciom oraz chronią przed wolnymi rodnikami.

Ogórek jest bogaty w przeciwutleniacze oraz w kukurbitacyny - substancje, które chronią przed rozwojem raka.

Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu jest skuteczna, m.in. w walce z infekcjami pęcherza moczowego, niektórymi schorzeniami skóry i wrzodami żołądka.

Składniki

 2 porcje po 750 ml
  • 3  duże jabłka 
  • 3  małe ogórki 
  • 8  soczystych śliwek  
  • 350 g świeżej żurawiny 

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki umyj i wyciśnij z nich sok w wolnoobrotowej wyciskarce.

Wskazówki

Sok jest dosyć kwaśny ze względu na dużą ilość żurawiny, więc jeżeli nie jesteście fanami kwaśnego smaku to możecie użyć jej mniej i dodać np. więcej słodkiego jabłka.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.