SOK JABŁKO / OGÓREK / ŻURAWINA / ŚLIWKA
Jabłka są pełne przeciwutleniaczy, błonnika i pektyny, które są bardzo ważne dla zdrowia jelit i pomagają pozbywać się z organizmu toksyn i metali ciężkich. Warto jest nie obierać jabłek, gdyż to właśnie w skórce kryje się najwięcej cennych wartości.
Śliwki poprawiają apetyt i korzystnie działają na przemianę materii, zapobiegają zaparciom oraz chronią przed wolnymi rodnikami.
Ogórek jest bogaty w przeciwutleniacze oraz w kukurbitacyny - substancje, które chronią przed rozwojem raka.
Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu jest skuteczna, m.in. w walce z infekcjami pęcherza moczowego, niektórymi schorzeniami skóry i wrzodami żołądka.
Składniki
- 3 duże jabłka
- 3 małe ogórki
- 8 soczystych śliwek
- 350 g świeżej żurawiny
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki umyj i wyciśnij z nich sok w wolnoobrotowej wyciskarce.
Wskazówki
Sok jest dosyć kwaśny ze względu na dużą ilość żurawiny, więc jeżeli nie jesteście fanami kwaśnego smaku to możecie użyć jej mniej i dodać np. więcej słodkiego jabłka.