SPAGHETTI Z DORSZEM I WARZYWAMI

SPAGHETTI Z DORSZEM I WARZYWAMI

Pierwszy raz podjęłam próbę zrobienia spaghetti z dodatkiem ryby i jestem zachwycona!

Polędwica z dorsza idealnie wpasowała się do pomidorów, oliwek i cukinii.

Chili nadało leciutko pikantny smak, więc jeżeli nie jesteście fanami nawet delikatnie pikantnych dań to możecie je pominąć.

Składniki

 6 porcji
  • 1  biała cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 duża cukinia 
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie) 
  •  garść czarnych oliwek 
  • 400 g polędwicy z dorsza 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 350 g spaghetti 
  • 400 g  pulpy z pomidorów 
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki 
  •   bazylia 
  •   parmezan 

Sposób przygotowania

  1. Cebulę, chili i czosnek posiekaj drobno.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, chili i czosnek pare minut.
  3. Dodaj przepołowione oliwki i smaż 4 min.
  4. Cukinię pokrój w kostkę i dodaj do smażenia.
  5. Smaż pod przykryciem aż cukinia zmięknie.
  6. Ugotuj makaron wg instrukcji.
  7. Do warzyw dodaj pokrojonego na kawałki dorsza i smaż pare minut. Dorsz się rozleci na małe kawałki.
  8. Dodaj pulpę z pomidorów i pomidory krojone.
  9. Wymieszaj i podgrzej.
  10. . Dodaj makaron. Wymieszaj.
  11. . Przełóż na talerze, posyp potartym parmezanem i bazylią.

Wskazówki

Najlepiej smakuje podane na świeżo, jednak jak narobicie go trochę za dużo, to bez problemu sprawdzi się jako danie do pudełka i do odgrzania w pracy.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com