SPAGHETTI Z DORSZEM I WARZYWAMI
SPAGHETTI Z DORSZEM I WARZYWAMI7 stycznia 2018
Pierwszy raz podjęłam próbę zrobienia spaghetti z dodatkiem ryby i jestem zachwycona!
Polędwica z dorsza idealnie wpasowała się do pomidorów, oliwek i cukinii.
Chili nadało leciutko pikantny smak, więc jeżeli nie jesteście fanami nawet delikatnie pikantnych dań to możecie je pominąć.
Składniki
6 porcji
- 1 biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cukinia
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- garść czarnych oliwek
- 400 g polędwicy z dorsza
- 4 łyżki oliwy
- 350 g spaghetti
- 400 g pulpy z pomidorów
- 200 g krojonych pomidorów z puszki
- bazylia
- parmezan
Sposób przygotowania
- Cebulę, chili i czosnek posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, chili i czosnek pare minut.
- Dodaj przepołowione oliwki i smaż 4 min.
- Cukinię pokrój w kostkę i dodaj do smażenia.
- Smaż pod przykryciem aż cukinia zmięknie.
- Ugotuj makaron wg instrukcji.
- Do warzyw dodaj pokrojonego na kawałki dorsza i smaż pare minut. Dorsz się rozleci na małe kawałki.
- Dodaj pulpę z pomidorów i pomidory krojone.
- Wymieszaj i podgrzej.
- . Dodaj makaron. Wymieszaj.
- . Przełóż na talerze, posyp potartym parmezanem i bazylią.
Wskazówki
Najlepiej smakuje podane na świeżo, jednak jak narobicie go trochę za dużo, to bez problemu sprawdzi się jako danie do pudełka i do odgrzania w pracy.