STEK Z KALAFIORA
Muszę przyznać, że nigdy nie lubiłam kalafiora ze względu na jego zapach i konsystencje. Pewnego dnia, trochę z przymusu, spróbowałam stek z kalafiora w restauracji i przepadłam! Jakie to jest obłędne! Kalafior jest dość twardy, a nie jak rozgotowana mamałyga z najgorszych, przedszkolnych wspomnień. Dodatkowo, w moim przepisie mamy wersję z salsą warzywną z parmezanem, lekko pikantną od papryczki habanero, ale nadającą daniu wyjątkowy smak. A do tego wszystkiego idealnie kremowe purée z dyni. Oto prosty i przepyszny jesienny posiłek!
P.S. Warto pamiętać, że po wykrojeniu ze środka kalafiora steków zostają nam kruszące się różyczki, które perfekcyjnie sprawdzą się jako "ryż" z kalafiora -po prostu trzeba je drobniutko posiekać, albo krótko zblendować. W ten sposób mamy danie na następny dzień i nic nie marnujemy.
Składniki
- 1 duży kalafior
- 1 podłużna papryka
- 1/3 papryczki habanero
- 1 ząbek czosnku
- garść kolendry
- 35 g drobno startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy +oliwa do smażenia
- 300 g dyni
- bulion warzywny
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Dynię pokrój w drobną kostkę, zalej bulionem do przykrycia i gotuj do miękkości. Zblenduj, jeśli jest zbyt wodnista to odparuj nadmiar wody, a następnie dodaj 2 łyżki masła i wymieszaj dokładnie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Ze środka kalafiora wykrój 2 grube (na szerokość 2 palców) steki.
- Na patelni grillowej rozgrzej oliwę, a następnie połóż posolone steki i grilluj z każdej strony po 3 minuty.
- Piekarnik rozgrzej do 200 st.
- Paprykę pokrój w kostkę, habanero i czosnek drobno posiekaj.
- W miseczce wymieszaj paprykę, habanero, czosnek, oliwę, kolendrę i parmezan. Dopraw solą i pieprzem.
- Steki połóż na kratce z piekarnika, a następnie nałóż na wierzch resztę składników.
- Piecz 20 minut.
- Na talerzu rozprowadź purée z dyni, na wierzch połóż stek. Podawaj od razu.
Wskazówki
Jeśli nie lubisz nawet lekko pikantnego jedzenia, to możesz pominąć papryczkę habanero.
Poza sezonem dyniowym możesz użyć marchewek do zrobienia purée 🙂