STEK Z KALAFIORA

STEK Z KALAFIORA

Muszę przyznać, że nigdy nie lubiłam kalafiora ze względu na jego zapach i konsystencje. Pewnego dnia, trochę z przymusu, spróbowałam stek z kalafiora w restauracji i przepadłam! Jakie to jest obłędne! Kalafior jest dość twardy, a nie jak rozgotowana mamałyga z najgorszych, przedszkolnych wspomnień. Dodatkowo, w moim przepisie mamy wersję z salsą warzywną z parmezanem, lekko pikantną od papryczki habanero, ale nadającą daniu wyjątkowy smak. A do tego wszystkiego idealnie kremowe purée z dyni. Oto prosty i przepyszny jesienny posiłek!

P.S. Warto pamiętać, że po wykrojeniu ze środka kalafiora steków zostają nam kruszące się różyczki, które perfekcyjnie sprawdzą się jako "ryż" z kalafiora -po prostu trzeba je drobniutko posiekać, albo krótko zblendować. W ten sposób mamy danie na następny dzień i nic nie marnujemy.

Składniki

 2 porcje
  • 1  duży kalafior 
  • 1  podłużna papryka 
  • 1/3  papryczki habanero 
  • 1 ząbek czosnku 
  •  garść kolendry 
  • 35 g drobno startego parmezanu 
  • 2 łyżki oliwy +oliwa do smażenia 
  • 300 g dyni 
  •   bulion warzywny 
  • 2 łyżki masła 
  •   sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania

  1. Dynię pokrój w drobną kostkę, zalej bulionem do przykrycia i gotuj do miękkości. Zblenduj, jeśli jest zbyt wodnista to odparuj nadmiar wody, a następnie dodaj 2 łyżki masła i wymieszaj dokładnie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Ze środka kalafiora wykrój 2 grube (na szerokość 2 palców) steki.
  3. Na patelni grillowej rozgrzej oliwę, a następnie połóż posolone steki i grilluj z każdej strony po 3 minuty.
  4. Piekarnik rozgrzej do 200 st.
  5. Paprykę pokrój w kostkę, habanero i czosnek drobno posiekaj.
  6. W miseczce wymieszaj paprykę, habanero, czosnek, oliwę, kolendrę i parmezan. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Steki połóż na kratce z piekarnika, a następnie nałóż na wierzch resztę składników.
  8. Piecz 20 minut.
  9. Na talerzu rozprowadź purée z dyni, na wierzch połóż stek. Podawaj od razu.

Wskazówki

Jeśli nie lubisz nawet lekko pikantnego jedzenia, to możesz pominąć papryczkę habanero.

Poza sezonem dyniowym możesz użyć marchewek do zrobienia purée 🙂

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com