SUFLET CZEKOLADOWY

SUFLET CZEKOLADOWY

Ten suflet pierwszy raz zrobiłam dobre 10 lat temu i od tamtej pory co jakiś czas (albo raczej co pare lat) przypominam sobie o nim i od nowa myślę "jaki to był ten przepis?". Dlatego w końcu zdecydowałam się go tutaj opublikować 🙂

Suflet z tego przepisu wychodzi puszysty jak chmurka! I nie wymaga dużo zaangażowania i uwagi!

Składniki

 4 porcje
  • 100 ml śmietany 36% 
  • 3 łyżki cukru białego (drobnego) 
  • 160 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 
  • 3  jajka 
  •  szczypta soli 
  •   masło do wysmarowania kokilki 
  •   cukier puder do posypania 

Sposób przygotowania

  1. Śmietanę zagotuj z cukrem.
  2. W tym czasie połam czekoladę w kostki.
  3. Zdejmij śmietanę z ognia, dodaj czekoladę i zostaw na 3 min, żeby się roztopiła.
  4. Następnie wymieszaj i odstaw.
  5. Białka i żółtka oddziel.
  6. Białka ubij na sztywną pianę z solą. Uważaj, żeby ich nie przebić! Gdy tylko zaczną sztywnieć przestań ubijać!
  7. Żółtka delikatnie wmieszaj do masy czekoladowej.
  8. Piekarnik rozgrzej do 190 st.
  9. Kokilki wysmaruj masłem.
  10. . Połowę ubitych białek wmieszaj do masy czekoladowej, powoli i delikatnie, żeby zachować jak najwięcej powietrza w masie.
  11. . Dodaj resztę białka i wymieszaj delikatnie.
  12. . Wlej masę do kokilek, zostaw miejsce od góry, bo suflet mocno wyrośnie!
  13. . Piecz 17 min.
  14. . Wyjmij suflet z piekarnika, posyp cukrem pudrem i podawaj od razu!

Wskazówki

Suflet trzeba jeść OD RAZU po wyjęciu z piekarnika, bo później opadnie i nie będzie już efektu “puszystej chmurki”.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.