SUFLET CZEKOLADOWY
SUFLET CZEKOLADOWY4 marca 2018

Ten suflet pierwszy raz zrobiłam dobre 10 lat temu i od tamtej pory co jakiś czas (albo raczej co pare lat) przypominam sobie o nim i od nowa myślę "jaki to był ten przepis?". Dlatego w końcu zdecydowałam się go tutaj opublikować 🙂
Suflet z tego przepisu wychodzi puszysty jak chmurka! I nie wymaga dużo zaangażowania i uwagi!
Składniki
4 porcje
- 100 ml śmietany 36%
- 3 łyżki cukru białego (drobnego)
- 160 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- 3 jajka
- szczypta soli
- masło do wysmarowania kokilki
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Śmietanę zagotuj z cukrem.
- W tym czasie połam czekoladę w kostki.
- Zdejmij śmietanę z ognia, dodaj czekoladę i zostaw na 3 min, żeby się roztopiła.
- Następnie wymieszaj i odstaw.
- Białka i żółtka oddziel.
- Białka ubij na sztywną pianę z solą. Uważaj, żeby ich nie przebić! Gdy tylko zaczną sztywnieć przestań ubijać!
- Żółtka delikatnie wmieszaj do masy czekoladowej.
- Piekarnik rozgrzej do 190 st.
- Kokilki wysmaruj masłem.
- . Połowę ubitych białek wmieszaj do masy czekoladowej, powoli i delikatnie, żeby zachować jak najwięcej powietrza w masie.
- . Dodaj resztę białka i wymieszaj delikatnie.
- . Wlej masę do kokilek, zostaw miejsce od góry, bo suflet mocno wyrośnie!
- . Piecz 17 min.
- . Wyjmij suflet z piekarnika, posyp cukrem pudrem i podawaj od razu!
Wskazówki
Suflet trzeba jeść OD RAZU po wyjęciu z piekarnika, bo później opadnie i nie będzie już efektu „puszystej chmurki”.