TARTA Z KURKAMI, POREM I CAMEMBERT

TARTA Z KURKAMI, POREM I CAMEMBERT

Kolejny letni miesiąc to kolejne sezonowe warzywo! Tym razem piękne, aromatyczne kurki zajmują połowę straganów na bazarku (...a nawet półek w biedronce). Ja tym razem na kolację wymyśliłam wytrawną tartę z dodatkiem sezonowych warzyw i pysznego sera camembert. Naprawdę smak mnie zaskoczył! Nie spodziewałam się, że będzie to aż tak pyszne danie. I wbrew pozorom ( i długiej instrukcji przygotowania) wcale tak długo się go nie robi. Spód zawsze można sobie upiec wcześniej, np. poprzedniego dnia wieczorem. A zrobienie masy to już pikuś! Także kupujcie kurki i do dzieła 🙂

A przy okazji pochwalę się, to danie robiłam na konkurs "Hochland na grilla" i ... WYGRAŁAM! Moja nagroda to wspaniały, ogromny, profesjonalny, gazowy grill marki Weber 🙂 Już się nie mogę doczekać, aż do mnie przyjedzie!

PS. Każdy może wziąć udział w tym konkursie! Zostały jeszcze 4 grille do wygrania 🙂

Składniki

 4 duże porcje

SPÓD

  • 300 g mąki pszennej 
  • 200 g masła 
  • 1  jajko 
  • pół łyżeczki soli 

NADZIENIE

  • 1  cukinia 
  • 1  biała część pora 
  • 200 g kurek 
  • 3  jajka 
  • pół szklanki śmietany 18% 
  • 100-150 g sera camembert 
  •   sól (do smaku) 
  •   pieprz świeżo mielony 
  •  opcjonialnie pół łyżeczki ostrej mielonej papryki 

Sposób przygotowania

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, jajko i pokrojone na kawałki zimne masło.
  2. Hakiem do ciasta lub ręcznie ugnieć ciasto w kulę.
  3. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę.
  4. Po ok. godzinie, ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę.
  5. Widelcem nakłuj w kilkunastu miejscach ciasto. Przełóż do lodówki na czas rozgrzewania się piekarnika.
  6. Piekarnik rozgrzej do 180 st z termoobiegiem.
  7. Połóż na cieście papier do pieczenia, wysyp obciążniki (więcej info we wskazówkach).
  8. Ciasto wstaw do piekarnika na 15 min.
  9. Po 15 min zdejmij papier z obciążnikami i piecz jeszcze 10 min.
  10. . Cukinię umyj i zetrzyj na grubej tarce, przełóż na sitko, posól i odstaw.
  11. . Kurki umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  12. . Pora umyj, przekrój na pół i pokrój w plasterki.
  13. . Śmietanę wymieszaj z jajkami (ja robię to w blenderze, ale można ręcznie), dodaj przyprawy.
  14. . Cukinię odciśnij porządnie z wody.
  15. . W misce wymieszaj mokre składniki (śmietana z jajkami i przyprawami) z warzywami (cukinia, kurki, por). Będzie to bardzo gęste.
  16. . Na środku podpieczonego spodu połóż ser camembert.
  17. . Dookoła wylej masę i rozłóż równomiernie.
  18. . Piecz w piekarniku na 180 st, przez około 50 min. (zależnie od piekarnika, ale można też po 40 min przełączyć na grzanie na 100 st. żeby masa gęstniała i nie przypiekała się już od góry)
  19. . Jeżeli wierzch będzie się szybko przypiekał to połóż na nim folię aluminiową.
  20. . Po upieczeniu odczekaj chwilę z krojeniem, w przeciwnym razie ser camembert szybko się rozleje po formie na tartę.

Wskazówki

Jeżeli chodzi o obciążniki to ja używam takich specjalnych kulek, ale jeżeli ich nie macie to możecie użyć ziaren suchej fasoli, grochu, czy nawet kawałków jabłka.

Znalezione obrazy dla zapytania obciążniki do tarty

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.