TOFU Z WARZYWAMI

TOFU Z WARZYWAMI

Szybkie, wegańskie danie, które sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno w lunchboxie.

Składniki

 3 porcje
  • pół  pora 
  • 300 g pieczarek 
  • 2  szalotki 
  • 2  ząbki  czosnku 
  •   szczypiorek 
  •   chili  (ilość wg preferencji)
  • 1  papryka czerwona 
  • 1   pak choy 
  • 2 łyżki oleju sezamowego 
  •   kawałek imbiru wielkości kciuka 
  • 300 g tofu naturalnego 
  • garść  świeżej kolendry 
  • 4 łyżki białego sezamu 
  • 4 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka  octu ryżowego 
  •   sok z połowy limonki 

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj marynatę do tofu. 4 łyżki sosu sojowego wymieszaj z łyżką octu ryżowego, drobno posiekaną szalotką, sokiem z połowy limonki i łyżeczką imbiru startego na tarce o drobnych oczkach. Tofu pokrój w kostkę, zalej marynatą i odstaw.
  2. Pora, szalotkę, czosnek i chili (jeśli używasz) drobno posiekaj, czerwoną paprykę pokrój w kostkę, pak choy pokrój w paski.
  3. Pieczarki pokrój w paski, wysyp na suchą patelnię i posól. Następnie podgrzewaj pod przykryciem kilka minut aż zmiękną. Zdejmij przykrycie i odparuj wodę z pieczarek.
  4. Na głębokiej patelni podgrzej olej sezamowy. Dodaj posiekane : imbir, szalotkę i chili. Podsmaż chwilę.
  5. Dodaj : por , pak choy, paprykę. Smaż kilka minut mieszając.
  6. Dodaj tofu wraz z marynatą i pieczarki. Smaż ok 3 min mieszając.
  7. Dodaj posiekany szczypiorek. Wymieszaj.
  8. Przełóż na głębokie talerze, posyp kolendrą i białym sezamem.

Wskazówki

Świetnie smakuje także z jaśminowym ryżem.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com