TOFU Z WARZYWAMI
TOFU Z WARZYWAMI19 listopada 2017
Szybkie, wegańskie danie, które sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno w lunchboxie.
Składniki
3 porcje
- pół pora
- 300 g pieczarek
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- chili (ilość wg preferencji)
- 1 papryka czerwona
- 1 pak choy
- 2 łyżki oleju sezamowego
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 300 g tofu naturalnego
- garść świeżej kolendry
- 4 łyżki białego sezamu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- sok z połowy limonki
Sposób przygotowania
- Przygotuj marynatę do tofu. 4 łyżki sosu sojowego wymieszaj z łyżką octu ryżowego, drobno posiekaną szalotką, sokiem z połowy limonki i łyżeczką imbiru startego na tarce o drobnych oczkach. Tofu pokrój w kostkę, zalej marynatą i odstaw.
- Pora, szalotkę, czosnek i chili (jeśli używasz) drobno posiekaj, czerwoną paprykę pokrój w kostkę, pak choy pokrój w paski.
- Pieczarki pokrój w paski, wysyp na suchą patelnię i posól. Następnie podgrzewaj pod przykryciem kilka minut aż zmiękną. Zdejmij przykrycie i odparuj wodę z pieczarek.
- Na głębokiej patelni podgrzej olej sezamowy. Dodaj posiekane : imbir, szalotkę i chili. Podsmaż chwilę.
- Dodaj : por , pak choy, paprykę. Smaż kilka minut mieszając.
- Dodaj tofu wraz z marynatą i pieczarki. Smaż ok 3 min mieszając.
- Dodaj posiekany szczypiorek. Wymieszaj.
- Przełóż na głębokie talerze, posyp kolendrą i białym sezamem.
Wskazówki
Świetnie smakuje także z jaśminowym ryżem.