TOST: AWOKADO, ŁOSOŚ, JAJKO
TOST: AWOKADO, ŁOSOŚ, JAJKO31 maja 2019

Ostatnio te tosty to zdecydowanie moje ukochane śniadanie! Mogą spokojnie rywalizować z moją od dawna uwielbianą Shakshuką. A to wszystko za sprawą połączenia jajka z awokado i świetnym pod względem smaku i jakości łososiem MOWI.
Żeby zrobić to śniadanie trzeba poświęcić kilka minut, reszta robi się już sama - tosty muszą spędzić co najmniej 20 min w piekarniku, ale ma to swoje zalety - w tym czasie możecie się np. wykąpać 🙂
Ja zwykle robię to danie w weekendy, w tygodniu nie mam tyle czasu. Więc zważając na zbliżający się weekend - zachęcam do nabycie tych kilku produktów, poświęcenia kilku minut rano i .... zatopieniu się w rozkoszy smaku, jaką gwarantują te tosty!
Składniki
2 porcje
- 4 kromki chleba (grubość ok 1,5 cm)
- 1 awokado
- 2 jajka
- masło
- 2 plastry łososia wędzonego na zimno MOWI
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- 2 kromki chleba połóż na desce.
- Weź np. szklankę i wytnij nią okrąg w 2 kromkach chleba.
- Każdą kromkę posmaruj masłem.
- Awokado przekrój na pół, pestkę wyrzuć i zdejmij skórę.
- Awokado przetnij na 3 części horyzontalnie, tak żeby otrzymać 3 płaskie plastry z "dziurką" (po pestce) po środku.
- Przetnij powstałe plastry na pół.
- Piekarnik rozgrzej do 200 st.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Na papierze połóż kromkę bez dziurki. Posól i popieprz.
- . Na kromkę bez dziurki połóż tę z dziurką.
- . Do dziurki włóż plasterki awokado, w ten sposób żeby wypełniły cały okrąg, ale zostawiając z wierzchu miejsce na jajko. Następnie posól i popierz.
- . Na awokado wbij delikatnie całe jajko.
- . Włóż tosty do piekarnika i piecz ok. 20-30 min, w zależności od tego, czy chcesz mieć płynne żółtko - tak jak w przypadku moich kanapek, czy zupełnie "na twardo".
- . Po wyjęciu z pieca przekrój tosty na pół, połóż jedną połówkę na drugiej i przykryj plastrem wędzonego na zimno łososia MOWI.