TOST: AWOKADO, ŁOSOŚ, JAJKO

TOST: AWOKADO, ŁOSOŚ, JAJKO

Ostatnio te tosty to zdecydowanie moje ukochane śniadanie! Mogą spokojnie rywalizować z moją od dawna uwielbianą Shakshuką. A to wszystko za sprawą połączenia jajka z awokado i świetnym pod względem smaku i jakości łososiem MOWI.

Żeby zrobić to śniadanie trzeba poświęcić kilka minut, reszta robi się już sama - tosty muszą spędzić co najmniej 20 min w piekarniku, ale ma to swoje zalety - w tym czasie możecie się np. wykąpać 🙂

Ja zwykle robię to danie w weekendy, w tygodniu nie mam tyle czasu. Więc zważając na zbliżający się weekend - zachęcam do nabycie tych kilku produktów, poświęcenia kilku minut rano i .... zatopieniu się w rozkoszy smaku, jaką gwarantują te tosty!

Składniki

 2 porcje
  • 4 kromki chleba (grubość ok 1,5 cm) 
  • 1  awokado 
  • 2  jajka 
  •   masło 
  • 2 plastry łososia wędzonego na zimno MOWI 
  •   sól, pieprz 

Sposób przygotowania

  1. 2 kromki chleba połóż na desce.
  2. Weź np. szklankę i wytnij nią okrąg w 2 kromkach chleba.
  3. Każdą kromkę posmaruj masłem.
  4. Awokado przekrój na pół, pestkę wyrzuć i zdejmij skórę.
  5. Awokado przetnij na 3 części horyzontalnie, tak żeby otrzymać 3 płaskie plastry z "dziurką" (po pestce) po środku.
  6. Przetnij powstałe plastry na pół.
  7. Piekarnik rozgrzej do 200 st.
  8. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  9. Na papierze połóż kromkę bez dziurki. Posól i popieprz.
  10. . Na kromkę bez dziurki połóż tę z dziurką.
  11. . Do dziurki włóż plasterki awokado, w ten sposób żeby wypełniły cały okrąg, ale zostawiając z wierzchu miejsce na jajko. Następnie posól i popierz.
  12. . Na awokado wbij delikatnie całe jajko.
  13. . Włóż tosty do piekarnika i piecz ok. 20-30 min, w zależności od tego, czy chcesz mieć płynne żółtko - tak jak w przypadku moich kanapek, czy zupełnie "na twardo".
  14. . Po wyjęciu z pieca przekrój tosty na pół, połóż jedną połówkę na drugiej i przykryj plastrem wędzonego na zimno łososia MOWI.

Wskazówki

Do tego przepisu polecam kupić dojrzałe awokado Hass. Najlepiej i najłatwiej obiera się je paznokciem – tak jak obieramy banany 🙂


Konkurs MOWI - przepisy przepełnione dobrem!

Dodaj komentarz