WEGAŃSKIE BURRITO
WEGAŃSKIE BURRITO31 stycznia 2019
PrintKuchnia: Meksykańska
Do tej pory nie publikowałam tu wcale meksykańskiej kuchni, ze względu na to, że nie jestem jej fanką. Jednak ostatnio wpadłam na pomysł, żeby "zweganizować" burrito i pierwszy raz w życiu mi posmakowało! Prawdę mówiąc nawet mięsożerca zakochał się w tym daniu 🙂
Także zapraszam Was do samodzielnego wykonania placków tortilla - są ZNACZNIE zdrowsze niż te sklepowe! A jaka satysfakcja, że zrobiło się je samemu 🙂 i oczywiście zapraszam do wypróbowania wegańskiego nadzienia!
Składniki
8 porcji
TORTILLA
- 210 g mąki pszennej
- 95 ml letniej wody
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- szczypta soli
NADZIENIE
- 320 g naturalnego tofu
- 3 łyżeczki Vegeta Natur pikantna z chili
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 średnia cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- pół puszki czerwonej fasoli
- 8 liści sałaty
- 1 czerwona papryka
- garść świeżej kolendry
- 100 g wegańskiej śmietany
- 1-2 papryczki jalapeño
Sposób przygotowania
TORTILLA
- Mąkę wsyp do miski, dodaj letnią wodę, olej i sól.
- Zagniataj ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego do momentu, aż ciasto uformuje gładką, sprężystą kulkę.
- Podziel na 8 małych, równych kulek i odstaw na 10 min, przykryte folią spożywczą.
- Każdą kulkę rozgnieć na płasko za pomocą dłoni, a następnie rozwałkuj tak, aby miała kształt koła o średnicy Twojej patelni.
- Patelnię rozgrzej. Smaż tortille z każdej strony aż będzie delikatnie zarumieniona.
- Odłóż placek na talerz, spryskaj zimną wodą (patrz wskazówki na dole strony) i przykryj ścierką kuchenną zwilżoną zimną wodą. Zapobiegnie to stwardnieniu tortilli i zapewni jej giętkość.
NADZIENIE
- Tofu rozdrobnij przy pomocy widelca.
- W garnku rozgrzej olej.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Podsmaż cebulę na oleju, następnie dodaj tofu, vegetę natur i pomidory z puszki.
- Podsmażaj kilka minut.
- Dodaj czerwoną fasolę, wymieszaj i podsmażaj przez 3 min.
- Wegańską śmietanę wymieszaj z pokrojonym w plasterki jalapeño.
- Posmaruj tortille śmietaną z jalapeño.
- Połóż sałatę, paprykę pokrojoną w paski oraz sporą ilość nadzienia z tofu.
- . Posyp świeżą kolendrą i zawiń.
- . Najlepiej smakuje od razu, chociaż podgrzane kolejnego dnia lub w lunch boxie też jest wyśmienite.
Wskazówki
Do spryskania tortilli używam takiego najprostszego „spryskiwacza” do kwiatków.
4 Comments
Join the discussion and tell us your opinion.
Czy można użyć zwykłych pomidorów? Takich z ogródka zamiast tych puszkowanych, bo takich chwilowo nie mam.
tak, tak, można użyć świeżych pomidorów 🙂 najlepiej wtedy je obrać, usunąć gniazda nasiennie i pokroić w kostkę.
Smacznego!
Pyszne, z wędzonym tofu też
Super! Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Pozdrawiam ciepło