WEGAŃSKIE BURRITO

WEGAŃSKIE BURRITO

Do tej pory nie publikowałam tu wcale meksykańskiej kuchni, ze względu na to, że nie jestem jej fanką. Jednak ostatnio wpadłam na pomysł, żeby "zweganizować" burrito i pierwszy raz w życiu mi posmakowało! Prawdę mówiąc nawet mięsożerca zakochał się w tym daniu 🙂

Także zapraszam Was do samodzielnego wykonania placków tortilla - są ZNACZNIE zdrowsze niż te sklepowe! A jaka satysfakcja, że zrobiło się je samemu 🙂 i oczywiście zapraszam do wypróbowania wegańskiego nadzienia!

Składniki

 8 porcji

TORTILLA

  • 210 g mąki pszennej 
  • 95 ml letniej wody 
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego 
  •  szczypta soli 

NADZIENIE

  • 320 g naturalnego tofu 
  • 3 łyżeczki Vegeta Natur pikantna z chili
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego 
  • 1 średnia cebula 
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • pół puszki czerwonej fasoli 
  • 8 liści sałaty 
  • 1  czerwona papryka 
  •  garść świeżej kolendry 
  • 100 g wegańskiej śmietany 
  • 1-2  papryczki jalapeño 

Sposób przygotowania

TORTILLA

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj letnią wodę, olej i sól.
  2. Zagniataj ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego do momentu, aż ciasto uformuje gładką, sprężystą kulkę.
  3. Podziel na 8 małych, równych kulek i odstaw na 10 min, przykryte folią spożywczą.
  4. Każdą kulkę rozgnieć na płasko za pomocą dłoni, a następnie rozwałkuj tak, aby miała kształt koła o średnicy Twojej patelni.
  5. Patelnię rozgrzej. Smaż tortille z każdej strony aż będzie delikatnie zarumieniona.
  6. Odłóż placek na talerz, spryskaj zimną wodą (patrz wskazówki na dole strony) i przykryj ścierką kuchenną zwilżoną zimną wodą. Zapobiegnie to stwardnieniu tortilli i zapewni jej giętkość.

NADZIENIE

  1. Tofu rozdrobnij przy pomocy widelca.
  2. W garnku rozgrzej olej.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  4. Podsmaż cebulę na oleju, następnie dodaj tofu, vegetę natur i pomidory z puszki.
  5. Podsmażaj kilka minut.
  6. Dodaj czerwoną fasolę, wymieszaj i podsmażaj przez 3 min.
  7. Wegańską śmietanę wymieszaj z pokrojonym w plasterki jalapeño.
  8. Posmaruj tortille śmietaną z jalapeño.
  9. Połóż sałatę, paprykę pokrojoną w paski oraz sporą ilość nadzienia z tofu.
  10. . Posyp świeżą kolendrą i zawiń.
  11. . Najlepiej smakuje od razu, chociaż podgrzane kolejnego dnia lub w lunch boxie też jest wyśmienite.

Wskazówki

Do spryskania tortilli używam takiego najprostszego „spryskiwacza” do kwiatków.

 

4 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Annareply
22 października 2020 at 15:35

Czy można użyć zwykłych pomidorów? Takich z ogródka zamiast tych puszkowanych, bo takich chwilowo nie mam.

Chefreply
22 października 2020 at 15:59
– In reply to: Anna

tak, tak, można użyć świeżych pomidorów 🙂 najlepiej wtedy je obrać, usunąć gniazda nasiennie i pokroić w kostkę.
Smacznego!

Marcinreply
23 października 2020 at 15:58

Pyszne, z wędzonym tofu też

Chefreply
23 października 2020 at 22:39
– In reply to: Marcin

Super! Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Pozdrawiam ciepło

Leave a reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com