Rimelig Forbrukslån | Pikavippi Vertailu 2019 | Kredittkort Fordeler | Billig Strøm | Hyttealarm Pris | Beste Forsikring | Billigste Telefonabonnement 2019 | Billig Drenering

WEGAŃSKIE BURRITO

WEGAŃSKIE BURRITO

Do tej pory nie publikowałam tu wcale meksykańskiej kuchni, ze względu na to, że nie jestem jej fanką. Jednak ostatnio wpadłam na pomysł, żeby "zweganizować" burrito i pierwszy raz w życiu mi posmakowało! Prawdę mówiąc nawet mięsożerca zakochał się w tym daniu 🙂

Także zapraszam Was do samodzielnego wykonania placków tortilla - są ZNACZNIE zdrowsze niż te sklepowe! A jaka satysfakcja, że zrobiło się je samemu 🙂 i oczywiście zapraszam do wypróbowania wegańskiego nadzienia!

Składniki

 8 porcji

TORTILLA

  • 210 g mąki pszennej 
  • 95 ml letniej wody 
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego 
  •  szczypta soli 

NADZIENIE

  • 320 g naturalnego tofu 
  • 3 łyżeczki Vegeta Natur pikantna z chili
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego 
  • 1 średnia cebula 
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • pół puszki czerwonej fasoli 
  • 8 liści sałaty 
  • 1  czerwona papryka 
  •  garść świeżej kolendry 
  • 100 g wegańskiej śmietany 
  • 1-2  papryczki jalapeño 

Sposób przygotowania

TORTILLA

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj letnią wodę, olej i sól.
  2. Zagniataj ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego do momentu, aż ciasto uformuje gładką, sprężystą kulkę.
  3. Podziel na 8 małych, równych kulek i odstaw na 10 min, przykryte folią spożywczą.
  4. Każdą kulkę rozgnieć na płasko za pomocą dłoni, a następnie rozwałkuj tak, aby miała kształt koła o średnicy Twojej patelni.
  5. Patelnię rozgrzej. Smaż tortille z każdej strony aż będzie delikatnie zarumieniona.
  6. Odłóż placek na talerz, spryskaj zimną wodą (patrz wskazówki na dole strony) i przykryj ścierką kuchenną zwilżoną zimną wodą. Zapobiegnie to stwardnieniu tortilli i zapewni jej giętkość.

NADZIENIE

  1. Tofu rozdrobnij przy pomocy widelca.
  2. W garnku rozgrzej olej.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  4. Podsmaż cebulę na oleju, następnie dodaj tofu, vegetę natur i pomidory z puszki.
  5. Podsmażaj kilka minut.
  6. Dodaj czerwoną fasolę, wymieszaj i podsmażaj przez 3 min.
  7. Wegańską śmietanę wymieszaj z pokrojonym w plasterki jalapeño.
  8. Posmaruj tortille śmietaną z jalapeño.
  9. Połóż sałatę, paprykę pokrojoną w paski oraz sporą ilość nadzienia z tofu.
  10. . Posyp świeżą kolendrą i zawiń.
  11. . Najlepiej smakuje od razu, chociaż podgrzane kolejnego dnia lub w lunch boxie też jest wyśmienite.

Wskazówki

Do spryskania tortilli używam takiego najprostszego “spryskiwacza” do kwiatków. Znalezione obrazy dla zapytania spryskiwacz do kwiatów


Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

 

Dodaj komentarz