WYTRAWNE GOFRY Z ŁOSOSIEM

WYTRAWNE GOFRY Z ŁOSOSIEM

Gofry to idealna opcja na weekendowe śniadanie, kiedy mamy więcej czasu na jego przygotowanie i późniejsze delektowanie się nim.

Większości osób gofr kojarzy się z czymś słodkim, jedzonym nad morzem, z dużą ilością owoców i bitej śmietany. Chociaż ostatnio coraz częściej słyszy się o wytrawnych gofrach. I takie właśnie przygotowałam na niedzielne śniadanko. Czas przygotowania nie jest bardzo długi, samo ciasto robi się 3 minuty. Najdłużej trwa pieczenie gofrów, szczególnie w malutkiej gofrownicy o bardzo małej mocy. Ale warto! Poza tym im lepszą gofrownicę macie, tym Wasze śniadanie będzie szybciej 🙂

#mpm #właczgoscinnosc

Składniki

 3 porcje

KLASYCZNE CIASTO NA GOFRY

  • 1  jajko 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 łyżki proszku do pieczenia 
  •  szczypta soli 

DODATKI

  • 150 g wędzonego łososia w plastrach 
  • 12  korniszonów 
  • 3 łyżki śmietany 18% 
  • garść  roszponki 
  • 1 mała cebulka 
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku 

Sposób przygotowania

  1. W misce roztrzep jajko z mlekiem i olejem.
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie. W cieście mogą pozostać malutkie grudki.
  4. Rozgrzej gofrownicę.
  5. Piecz gofry w gofrownicy aż będą rumiane. Najlepiej nie otwieraj gofrownicy w trakcie pieczenia.
  6. Piekarnik rozgrzej do 150 st.
  7. Upieczone gofry przekładaj do piekarnika, żeby pozostały ciepłe i chrupiące.
  8. Cebulkę drobno posiekaj.
  9. Na talerzu połóż roszponkę, śmietanę, korniszony, łososia.
  10. . Wyjmij z piekarnika gorące gofry, połóż na talerzu, posyp cebulką i szczypiorkiem.

Wskazówki

Dodatki możesz dowolnie modyfikować. Z przepisu na to ciasto do gofrów możecie zrobić również słodkie gofry – wystarczy dodać łyżkę cukru do ciasta!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.