WYTRAWNE GOFRY Z ŁOSOSIEM
Gofry to idealna opcja na weekendowe śniadanie, kiedy mamy więcej czasu na jego przygotowanie i późniejsze delektowanie się nim.
Większości osób gofr kojarzy się z czymś słodkim, jedzonym nad morzem, z dużą ilością owoców i bitej śmietany. Chociaż ostatnio coraz częściej słyszy się o wytrawnych gofrach. I takie właśnie przygotowałam na niedzielne śniadanko. Czas przygotowania nie jest bardzo długi, samo ciasto robi się 3 minuty. Najdłużej trwa pieczenie gofrów, szczególnie w malutkiej gofrownicy o bardzo małej mocy. Ale warto! Poza tym im lepszą gofrownicę macie, tym Wasze śniadanie będzie szybciej 🙂
#mpm #właczgoscinnoscSkładniki
KLASYCZNE CIASTO NA GOFRY
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
DODATKI
- 150 g wędzonego łososia w plastrach
- 12 korniszonów
- 3 łyżki śmietany 18%
- garść roszponki
- 1 mała cebulka
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
- W misce roztrzep jajko z mlekiem i olejem.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie. W cieście mogą pozostać malutkie grudki.
- Rozgrzej gofrownicę.
- Piecz gofry w gofrownicy aż będą rumiane. Najlepiej nie otwieraj gofrownicy w trakcie pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 150 st.
- Upieczone gofry przekładaj do piekarnika, żeby pozostały ciepłe i chrupiące.
- Cebulkę drobno posiekaj.
- Na talerzu połóż roszponkę, śmietanę, korniszony, łososia.
- . Wyjmij z piekarnika gorące gofry, połóż na talerzu, posyp cebulką i szczypiorkiem.
Wskazówki
Dodatki możesz dowolnie modyfikować. Z przepisu na to ciasto do gofrów możecie zrobić również słodkie gofry – wystarczy dodać łyżkę cukru do ciasta!