ZAKWAS BURACZANY
ZAKWAS BURACZANY11 grudnia 2017

Ciąg dalszy świątecznych przygotowań ... więc nie może zabraknąć przepisu na zakwas !
W końcu nie ma Świąt bez barszczu !
Powinniście zrobić go ok. 7-9 dni wcześniej niż chcecie gotować barszcz.
Składniki
1 litr
- 1 kg buraków
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki owoców jałowca
- 1 kopiasta łyżeczka ziela angielskiego
- 1 kopiasta łyżeczka pieprzu czarnego w kulkach
- 1 łyżeczka goździków
- 12 liści laurowych
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania
- Buraki obierz i pokrój w plastry.
- Wodę zagotuj z solą.
- Do słoika włóż buraki i wszystkie pozostałe składniki. Ważne, żeby przyprawy nie wypływały na wierzch, więc od góry połóż duży kawałek buraka.
- Wszystko wymieszaj.
- Zalej ostudzoną wodą.
- Od góry możesz przykryć talerzem, albo gazą i zawiązać wstążeczką lub gumką recepturką.
- Schowaj do szafki na ok. 7-9 dni.
- Później przelej do wyparzonego słoika i zachowaj do picia lub na barszcz świąteczny.
Wskazówki
Ważne jest aby raz dziennie od góry przemieszać zakwas żeby nie spleśniał.