ZAKWAS BURACZANY

ZAKWAS BURACZANY
PrintKuchnia:  

Ciąg dalszy świątecznych przygotowań ... więc nie może zabraknąć przepisu na zakwas !

W końcu nie ma Świąt bez barszczu !

Powinniście zrobić go ok. 7-9 dni wcześniej niż chcecie gotować barszcz.

Składniki

 1 litr
  • 1 kg buraków 
  • 8 ząbków czosnku 
  • 2 łyżeczki owoców jałowca 
  • 1 kopiasta łyżeczka ziela angielskiego 
  • 1 kopiasta łyżeczka pieprzu czarnego w kulkach 
  • 1 łyżeczka  goździków 
  • 12 liści laurowych 
  • 1 litr wody 
  • 1 łyżka soli 

Sposób przygotowania

  1. Buraki obierz i pokrój w plastry.
  2. Wodę zagotuj z solą.
  3. Do słoika włóż buraki i wszystkie pozostałe składniki. Ważne, żeby przyprawy nie wypływały na wierzch, więc od góry połóż duży kawałek buraka.
  4. Wszystko wymieszaj.
  5. Zalej ostudzoną wodą.
  6. Od góry możesz przykryć talerzem, albo gazą i zawiązać wstążeczką lub gumką recepturką.
  7. Schowaj do szafki na ok. 7-9 dni.
  8. Później przelej do wyparzonego słoika i zachowaj do picia lub na barszcz świąteczny.

Wskazówki

Ważne jest aby raz dziennie od góry przemieszać zakwas żeby nie spleśniał.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.