ZUPA RYBNA
ZUPA RYBNA20 grudnia 2017
W tym roku zdecydowałam się zrezygnować z grzybowej i zastąpić ją zupą rybną.
Jest ona aromatyczna, ma wyczuwalny smak pomarańczy i szafranu.
Ogromną zaletą jest to, że robi się ją dosyć szybko, więc nie zajmie Wam dużo czasu w przygotowaniach świątecznych.
Składniki
6 porcji
- 1 pomarańcza
- 1 koper włoski
- 1 biała cebula
- 1 por
- 4 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 250 g surowych krewetek (ze skorupą)
- 250 g surowego łososia
- 250 g surowego dorsza
- 1 szklanka białego wina
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 1 łyżeczka świeżego majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 3 łyżki oliwy
- 1 liść laurowy
- 12 kulek pieprzu
- szczypta szafranu
- sól
- pieprz
- 7 szklanek wody
- świeża kolendra (opcjonalnie)
- sambal olek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Pomarańczę sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę.
- Krewetki obierz ze skorup pozostawiając je !!
- Do dużego garnka wlej wodę, dodaj skórkę z pomarańczy i skorupy z krewetek.
- Dodaj kulki pieprzu, liść laurowy i gotuj na małym ogniu przez 15 min.
- Por, koper włoski i cebulę pokrój na dosyć drobne kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę.
- Na patelnię wsyp : por, koper włoski, cebulę i czosnek. Dodaj szczyptę soli.
- Smaż 20 min na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
- W między czasie bulion przecedź przez sitko. Skorupy itd. wyrzuć.
- . Bulion przelej znowu do garnka.
- . Zdejmij skórę z pomidora, pokrój na kawałki i dodaj do warzyw.
- . Dodaj wino i smaż wraz z warzywami na większym ogniu, aż wino zredukuje się o połowę.
- . Dodaj do bulionu podsmażone warzywa.
- . Wszystko wymieszaj.
- . Dodaj : posiekany majeranek, tymianek, pieprz cayenne i szafran. Wszystko razem gotuj przez 10 min.
- . Następnie dodaj krewetki i ryby, gotuj 3 minuty.
- . Podawaj od razu.
- . Możesz posypać z wierzchu kolendrą.
Wskazówki
Jeżeli chcesz przygotować zupę nieco wcześniej, np. dzień przed Wigilią, przygotuj wszystko wg. przepisu, tylko nie wkładaj na koniec ryb i krewetek. Dodaj je dopiero następnego dnia, tuż przed podaniem.
Jeżeli chcesz aby Twoja zupa była nieco pikantniejsza (tak jak moja), możesz dodać na wierzch, albo do osobnej miseczki trochę Sambal Oelek 🙂