ZUPA RYBNA

ZUPA RYBNA

W tym roku zdecydowałam się zrezygnować z grzybowej i zastąpić ją zupą rybną.

Jest ona aromatyczna, ma wyczuwalny smak pomarańczy i szafranu.

Ogromną zaletą jest to, że robi się ją dosyć szybko, więc nie zajmie Wam dużo czasu w przygotowaniach świątecznych.

Składniki

 6 porcji
  • 1  pomarańcza 
  • 1  koper włoski 
  • 1  biała cebula 
  • 1  por 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 4  pomidory 
  • 250 g surowych krewetek  (ze skorupą)
  • 250 g surowego łososia 
  • 250 g surowego dorsza 
  • 1 szklanka białego wina 
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku 
  • 1 łyżeczka świeżego majeranku 
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1 liść laurowy 
  • 12 kulek pieprzu 
  •  szczypta szafranu 
  •   sól 
  •   pieprz 
  • 7 szklanek wody 
  •   świeża kolendra  (opcjonalnie)
  •   sambal olek  (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Pomarańczę sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę.
  2. Krewetki obierz ze skorup pozostawiając je !!
  3. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj skórkę z pomarańczy i skorupy z krewetek.
  4. Dodaj kulki pieprzu, liść laurowy i gotuj na małym ogniu przez 15 min.
  5. Por, koper włoski i cebulę pokrój na dosyć drobne kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  6. Na dużej patelni rozgrzej oliwę.
  7. Na patelnię wsyp : por, koper włoski, cebulę i czosnek. Dodaj szczyptę soli.
  8. Smaż 20 min na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
  9. W między czasie bulion przecedź przez sitko. Skorupy itd. wyrzuć.
  10. . Bulion przelej znowu do garnka.
  11. . Zdejmij skórę z pomidora, pokrój na kawałki i dodaj do warzyw.
  12. . Dodaj wino i smaż wraz z warzywami na większym ogniu, aż wino zredukuje się o połowę.
  13. . Dodaj do bulionu podsmażone warzywa.
  14. . Wszystko wymieszaj.
  15. . Dodaj : posiekany majeranek, tymianek, pieprz cayenne i szafran. Wszystko razem gotuj przez 10 min.
  16. . Następnie dodaj krewetki i ryby, gotuj 3 minuty.
  17. . Podawaj od razu.
  18. . Możesz posypać z wierzchu kolendrą.

Wskazówki

Jeżeli chcesz przygotować zupę nieco wcześniej, np. dzień przed Wigilią, przygotuj wszystko wg. przepisu, tylko nie wkładaj na koniec ryb i krewetek. Dodaj je dopiero następnego dnia, tuż przed podaniem.

Jeżeli chcesz aby Twoja zupa była nieco pikantniejsza (tak jak moja), możesz dodać na wierzch, albo do osobnej miseczki trochę Sambal Oelek 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.