SZAKSZUKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW
Muszę się chyba do czegoś przyznać ... rok temu pojechałam do Izreala i jadłam tam codziennie na śniadanie szakszukę, mimo że było z 40 stopni upału, ale i tak każdego ranka musiałam zjeść parzące, idealnie przyprawione pomidory z jajkami. Po powrocie, kiedy u nas było już dawno po sezonie na pomidory, zbierałam się do zrobienia szakszuki w domu i w końcu zaczęłam ją robić z pomidorów z puszki. I wtedy już totalnie przepadłam ... szakszuka jest obowiązkowym początkiem KAŻDEGO weekendu u mnie w domu! Była już w tysiącu różnych wersji i nie mam jej w ogóle dość. A że teraz w końcu mamy sezon na pyszne pomidory to zaczęłam przygotowywać ją ze świeżych pomidorów tak jak robią to w Izraelu. Dlatego dzielę się z Wami tym przepisem, bo na szakszukę z pomidorów z puszki już macie tutaj przepis 🙂
Składniki
- pół kilo świeżych pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- pół cukinii
- 2 jajka
- 100 g sera (np. feta z ziołami)
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- garść listków bazylii
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Cebulę drobno posiekaj.
- (opcjonalnie) Papryczkę chili drobno posiekaj.
- Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
- Pomidory obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w dość dużą kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Dodaj cebulę i chili. Smaż kilka minut.
- Cukinię pokrój w kostkę.
- Dodaj czosnek i przyprawy. Wymieszaj.
- Dodaj pomidory, wymieszaj i smaż kilka minut aż odparują.
- . Ser pokrój w kostkę.
- . Do pomidorów wbij dwa jajka i smaż 4 minuty pod przykryciem, tak żeby ścięło się białko, a zółtko zostało płynne.
- . Pod koniec gotowania jajek dodaj pokrojony ser i przykryj patelnię.
- . Posyp świeżymi listkami bazylii.
- . Podawaj z ulubionym pieczywem.
Wskazówki
W szakszuce świetne jest to, że składniki można dowolnie modyfikować. Podstawą są właściwie tylko pomidory i przyprawy (a i je można trochę pozmieniać – np. dodać garam masala czy kurkumę, a nawet próbowaliśmy z cynamonem). Także pozostałe warzywa czy ser możecie sobie spokojnie pozmieniać na takie, jak najbardziej lubicie. Polecam np. z grillowaną papryką i serem mozarella!