GOFRY A’LA PIZZA
Jakiś czas temu proponowałam Wam pierwszy przepis na wytrawne gofry, wtedy były one z łososiem. Tym razem mam dla Was gofry śniadaniowe ale o smaku PIZZY! Bo kto nie lubi zjeść pizzy na śniadanie?! Ja zawsze lubiłam zjeść sobie rano kawałek pizzy z poprzedniego dnia... w końcu w porze śniadaniowej ciężko zamówić pizzę do domu 🙂
Stąd wziął się pomysł na zrobienie dania śniadaniowego ale o smaku wielbionego przez (prawie) wszystkich włoskiego przysmaku. I wyszło to całkiem nieźle! Gofry są chrupiące i czuć w nich serowy posmak, który wzmacniają dodatkowe składniki, które możecie dobrać wedle uznania... albo zawartości lodówki 🙂
Składniki
SOS MARINARA
- pół puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pół średniej cebuli - posiekanej
- 1 ząbek czosnku (średni)
- 1 mała papryczka chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2/3 łyżeczki suszonego oregano
- 2/3 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz do smaku
GOFRY
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g drobno startego parmezanu
- 50 g tartego sera mozzarella
- pół posiekanej szalotki
- kilka plasterków peperoni (w wersji wege pomijamy)
Sposób przygotowania
SOS MARINARA
- W rondelku rozgrzej oliwę.
- Dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chili. Podsmażaj kilka minut mieszając.
- Dodaj pomidory z puszki i koncentrat, wymieszaj i zagotuj.
- Przypraw oregano, bazylią, solą i pieprzem i gotuj kilka minut.
- Odstaw.
GOFRY
- Mokre składniki (jajko, mleko i olej) wymieszaj ze sobą do połączenia się składników.
- Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj w misce.
- Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj dokładnie. Masa może mieć małe grudki.
- Do masy dodaj parmezan, mozarellę, szalotkę i (opcjonalnie) peperoni.
- Piekarnik rozgrzej do 100 st.
- Rozgrzej gofrownicę.
- Piecz gofry aż będą rumiane, staraj się nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia.
- Upieczone gofry przekładaj do piekarnika na papier do pieczenia.
- Podawaj z sosem marinara, najlepiej na ciepło 🙂
Wskazówki
Składniki „pizzowe” możesz dowolnie modyfikować! Jeżeli lubisz mocno serowy posmak, dodaj więcej parmezanu. Możesz też eksperymentować z różnymi mięsami, albo zrobić wersję wege bez mięsa.