GOFRY A’LA PIZZA

GOFRY A’LA PIZZA

Jakiś czas temu proponowałam Wam pierwszy przepis na wytrawne gofry, wtedy były one z łososiem. Tym razem mam dla Was gofry śniadaniowe ale o smaku PIZZY! Bo kto nie lubi zjeść pizzy na śniadanie?! Ja zawsze lubiłam zjeść sobie rano kawałek pizzy z poprzedniego dnia... w końcu w porze śniadaniowej ciężko zamówić pizzę do domu 🙂

Stąd wziął się pomysł na zrobienie dania śniadaniowego ale o smaku wielbionego przez (prawie) wszystkich włoskiego przysmaku. I wyszło to całkiem nieźle! Gofry są chrupiące i czuć w nich serowy posmak, który wzmacniają dodatkowe składniki, które możecie dobrać wedle uznania... albo zawartości lodówki 🙂

Składniki

 2 porcje

SOS MARINARA

  • pół puszki krojonych pomidorów 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • pół  średniej cebuli - posiekanej 
  • 1 ząbek czosnku (średni) 
  • 1 mała papryczka chili 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2/3 łyżeczki suszonego oregano 
  • 2/3 łyżeczki suszonej bazylii 
  •   sól, pieprz do smaku 

GOFRY

  • 1  jajko 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 łyżki proszku do pieczenia 
  •  szczypta soli 
  • 50 g drobno startego parmezanu 
  • 50 g tartego sera mozzarella 
  • pół  posiekanej szalotki 
  • kilka plasterków peperoni  (w wersji wege pomijamy)

Sposób przygotowania

SOS MARINARA

  1. W rondelku rozgrzej oliwę.
  2. Dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chili. Podsmażaj kilka minut mieszając.
  3. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat, wymieszaj i zagotuj.
  4. Przypraw oregano, bazylią, solą i pieprzem i gotuj kilka minut.
  5. Odstaw.

GOFRY

  1. Mokre składniki (jajko, mleko i olej) wymieszaj ze sobą do połączenia się składników.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj w misce.
  3. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj dokładnie. Masa może mieć małe grudki.
  4. Do masy dodaj parmezan, mozarellę, szalotkę i (opcjonalnie) peperoni.
  5. Piekarnik rozgrzej do 100 st.
  6. Rozgrzej gofrownicę.
  7. Piecz gofry aż będą rumiane, staraj się nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia.
  8. Upieczone gofry przekładaj do piekarnika na papier do pieczenia.
  9. Podawaj z sosem marinara, najlepiej na ciepło 🙂

Wskazówki

Składniki „pizzowe” możesz dowolnie modyfikować! Jeżeli lubisz mocno serowy posmak, dodaj więcej parmezanu. Możesz też eksperymentować z różnymi mięsami, albo zrobić wersję wege bez mięsa.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com