MAKARON Z TEMPEHEM I BOTWINKĄ
Sezon na botwinkę w pełni, więc ostatnio staram się go wykorzystać i wymyślam coraz to nowe dania z tym pysznym warzywem.
Rok temu najbardziej smakowała mi w tym risotto, więc w tym roku również staram się wychodzić poza standardowy schemat chłodnika z botwinki i tworzę nowe dania 🙂
Dlatego dziś mam perełkę dla wszystkich wegan - połączyłam kilka prostych składników, do tego dodałam pyszny tempeh (ale tofu też by się sprawdziło!) i voilà - mamy łatwe, szybkie i bardzo sycące sezonowe danie!
Składniki
- 1 pęczek botwniki
- 200 g tempeh
- 200 g makaronu (u mnie makaron w stylu japońskim)
- 1 por (biała część)
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- garść kolendry
- 6 łyżek ziaren białego sezamu
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- ok. 3 łyżki sosu Sriracha
Sposób przygotowania
- Buraczki obierz i zetrzyj na grubej tarce. Łodygi i liście posiekaj.
- Szalotkę pokrój drobno, czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir zetrzyj na drobnej tarce. Pora pokrój na półplasterki.
- Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu i przelej zimną wodą.
- W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego.
- Podsmaż przez kilka minut: buraczki, szalotkę, czosnek, pora i imbir.
- Dodaj pokrojony w kostkę tempeh i wymieszaj.
- Dodaj łodygi i liście, połowę kolendry i połowę ziaren sezamu. Wymieszaj i podsmażaj ok. 2 min.
- Dodaj makaron, resztę (2 łyżki) oleju sezamowego, sos sojowy i sos Sriracha. Wymieszaj.
- Przełóż na talerze, posyp pozostałą kolendrą i ziarnami sezamu.
Wskazówki
Możesz użyć dowolnego makaronu, ja akurat użyłam makaron w stylu japońskim, który odnalazłam na dnie swojej szafki, ale równie dobrze będzie pasować makaron ryżowy czy sojowy, a nawet soba lub ramen 🙂
Ilość sosu Sriracha możesz dowolnie pod siebie modyfikować, jak lubisz pikantniejsze dania to możesz też dodać papryczkę chili.