Forbrukslån Billigst | Langaton Hiiri | Beste kredittkort | Solcellepanel | Beste Alarmselskap | Forsikringsselskaper | Beste Telefonabonnement 2019 | Boliglån Rente

MAKARON Z TEMPEHEM I BOTWINKĄ

MAKARON Z TEMPEHEM I BOTWINKĄ

Sezon na botwinkę w pełni, więc ostatnio staram się go wykorzystać i wymyślam coraz to nowe dania z tym pysznym warzywem.

Rok temu najbardziej smakowała mi w tym risotto, więc w tym roku również staram się wychodzić poza standardowy schemat chłodnika z botwinki i tworzę nowe dania 🙂

Dlatego dziś mam perełkę dla wszystkich wegan - połączyłam kilka prostych składników, do tego dodałam pyszny tempeh (ale tofu też by się sprawdziło!) i voilà - mamy łatwe, szybkie i bardzo sycące sezonowe danie!

Składniki

 3 porcje
  • 1 pęczek botwniki 
  • 200 g tempeh 
  • 200 g makaronu (u mnie makaron w stylu japońskim) 
  • 1  por (biała część) 
  • 2  szalotki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • kawałek  imbiru wielkości kciuka 
  •  garść kolendry 
  • 6 łyżek ziaren białego sezamu 
  • 4 łyżki oleju sezamowego 
  • 1/4 szklanki sosu sojowego 
  • ok. 3 łyżki sosu Sriracha 

Sposób przygotowania

  1. Buraczki obierz i zetrzyj na grubej tarce. Łodygi i liście posiekaj.
  2. Szalotkę pokrój drobno, czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir zetrzyj na drobnej tarce. Pora pokrój na półplasterki.
  3. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu i przelej zimną wodą.
  4. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego.
  5. Podsmaż przez kilka minut: buraczki, szalotkę, czosnek, pora i imbir.
  6. Dodaj pokrojony w kostkę tempeh i wymieszaj.
  7. Dodaj łodygi i liście, połowę kolendry i połowę ziaren sezamu. Wymieszaj i podsmażaj ok. 2 min.
  8. Dodaj makaron, resztę (2 łyżki) oleju sezamowego, sos sojowy i sos Sriracha. Wymieszaj.
  9. Przełóż na talerze, posyp pozostałą kolendrą i ziarnami sezamu.

Wskazówki

Możesz użyć dowolnego makaronu, ja akurat użyłam makaron w stylu japońskim, który odnalazłam na dnie swojej szafki, ale równie dobrze będzie pasować makaron ryżowy czy sojowy, a nawet soba lub ramen 🙂

Ilość sosu Sriracha możesz dowolnie pod siebie modyfikować, jak lubisz pikantniejsze dania to możesz też dodać papryczkę chili.

Dodaj komentarz