MEKSYKAŃSKIE ŚNIADANIE
Jednym z bardzo kultowych, meksykańskich śniadań jest właśnie Huevos Rancheros. To danie można znaleźć we wszystkich lokalnych knajpach, często podawane jest przez cały dzień, ale zwykle jada się je rano.
W warunkach domowych, jest ono proste i dość szybkie do przygotowania - pod warunkiem, że mamy już wcześniej zrobione tortille. Oryginalnie w tym daniu placki są kukurydzane, ale czasem robi się je także z pszenicy, tak jak w moim przepisie. Standardowo zachęcam Was do zrobienia ich w domu, ale jeśli nie macie w ogóle czasu, to chociaż przeczytajcie skład tych sklepowych - często bywa tragiczny!
Składniki
- 2 tortille (kliknij, żeby zobaczyć przepis)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 małej papryczki chili
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 jajka
- sól, pieprz do smaku
- kolendra, feta, awokado
Sposób przygotowania
- Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili.
- Dopraw solą, pieprzem i kminem rzymskim.
- Dodaj pomidory i smaż kilka minut.
- Na drugiej patelni pogrzej tortillę z każdej strony, a następnie przełóż na talerz.
- Zrób jajka sadzone.
- Na tortillę przełóż pomidory, nałóż jajko, a następnie posyp pokruszoną fetą, kolendrą i dodaj awokado. Podawaj od razu.
Wskazówki
Dodatki możesz dowolnie modyfikować – często dodaje się np. fasolę.
Jak nie lubisz kolendry, to możesz użyć natkę pietruszki.
A jak przeraża Cię ostrość chili na śniadanie, to (w ostateczności) możesz je pominąć 🙂