MEKSYKAŃSKIE ŚNIADANIE

MEKSYKAŃSKIE ŚNIADANIE

Jednym z bardzo kultowych, meksykańskich śniadań jest właśnie Huevos Rancheros. To danie można znaleźć we wszystkich lokalnych knajpach, często podawane jest przez cały dzień, ale zwykle jada się je rano.

W warunkach domowych, jest ono proste i dość szybkie do przygotowania - pod warunkiem, że mamy już wcześniej zrobione tortille. Oryginalnie w tym daniu placki są kukurydzane, ale czasem robi się je także z pszenicy, tak jak w moim przepisie. Standardowo zachęcam Was do zrobienia ich w domu, ale jeśli nie macie w ogóle czasu, to chociaż przeczytajcie skład tych sklepowych - często bywa tragiczny!

Składniki

 2 porcje
  • 2  tortille (kliknij, żeby zobaczyć przepis)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1/2  cebuli 
  • 1  mały ząbek czosnku 
  • 1/2  małej papryczki chili 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • 2  jajka 
  •   sól, pieprz do smaku 
  •   kolendra, feta, awokado 

Sposób przygotowania

  1. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili.
  2. Dopraw solą, pieprzem i kminem rzymskim.
  3. Dodaj pomidory i smaż kilka minut.
  4. Na drugiej patelni pogrzej tortillę z każdej strony, a następnie przełóż na talerz.
  5. Zrób jajka sadzone.
  6. Na tortillę przełóż pomidory, nałóż jajko, a następnie posyp pokruszoną fetą, kolendrą i dodaj awokado. Podawaj od razu.

Wskazówki

Dodatki możesz dowolnie modyfikować – często dodaje się np. fasolę.

Jak nie lubisz kolendry, to możesz użyć natkę pietruszki.

A jak przeraża Cię ostrość chili na śniadanie, to (w ostateczności) możesz je pominąć 🙂

Zostaw komentarz