MISKA ROZMAITOŚCI
Dzisiaj mam dla was wyjątkową odsłonę mojego ukochanego poke bowl. Pierwszy raz zdecydowałam się, że danie podam na talerzu, a "miskę" wykonam sama z awokado! Tym samym utrudniłam sobie zadanie, ale czego się nie robi dla pięknej prezentacji dania?! No właśnie, więc było warto. Jednak nie tylko wyglądem miska rozmaitości rozkochała w sobie jedzących, ale przede wszystkim smakiem! Połączenie ryżu z wasabi-majonezem było hitem, do tego delikatnie zamarynowany łosoś MOWI, który jest wręcz aksamitnie miękki i pyszny sam w sobie, oraz mango, edamame i wakame, żeby danie było bardziej orientalne.
Powiem szczerze, hit, strzał w dziesiątke, no po prostu mistrzostwo! Poświęćcie trochę czasu i sami spróbujcie! Gwarantuje, że nie będziecie żałować!
Składniki
- 150 g świeżego łososia MOWI
- 1 awokado hass
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 2 łyżki fasolek edamame
- 2 łyżki sałatki z glonów wakame
- kawałek dojrzałego mango
- ziarna białego i czarnego sezamu
RYŻ
- 150 g ryżu do sushi
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki białego cukru drobnego
- 3 łyżki majonezu
- ok. 2-3 łyżeczki pasty wasabi
MARYNATA DO ŁOSOSIA
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- płatki chili
Sposób przygotowania
RYŻ
- Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ostudź.
- W małym garnuszku podgrzej ocet z cukrem do połączenia składników, następnie wlej go do ryżu i dokładnie wymieszaj.
- Majonez z wasabi wymieszaj, spróbuj - jeżeli chcesz, żeby był bardziej pikantny dodaj więcej wasabi.
- Wymieszaj sos powstały z majonezu i wasabi z ryżem. Odstaw.
ŁOSOŚ
- Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszaj.
- Łososia umyj, zdejmij skórę i mięso pokrój w równą, niedużą kostkę.
- Łososia zalej marynatą, dokładnie wymieszaj i odstaw.
AWOKADO
- Awokado (nieobrane) przekrój równo na pół. Pestkę wyrzuć.
- Delikatnie, używając paznokcia zdejmij skórę z awokado. Hass jest znacznie łatwiej obrać dlatego polecam użyć właśnie tego gatunku.
- Delikatnie wysmaruj awokado octem ryżowym aby nie ściemniało (1 łyżeczka wystarczy na obie połówki).
- Awokado połóż płaską stroną na desce (możesz też od razu na talerzu, to wiele ułatwia). Pokrój na cieniutkie i równe plasterki (ok. 2 mm). Powinno się bez problemu utrzymać w "pozycji stojącej", co ułatwi zrobienie z niego "miski".
- Kiedy już pokroisz jedną połówkę, delikatnie zacznij rozsuwać plasterki od siebie i formułować z tego długi pas awokado. Ważne, żeby nie zrobić za dużych przestrzeni, bo wtedy się wszystko przewróci.
- Następnie z tego pasa formuj nieduże koło, które będzie naszą "miską".
- To samo zrób na drugim talerzu z drugą połówką.
MISKA ROZMAITOŚCI
- Kiedy masz już zrobione "miski" z awokado, to do środka włóż ryż, najlepiej przy użyciu łyżki i delikatnie go uklep, uważając, żeby nie przewrócić awokado.
- Do środka włóż ugotowane fasolki edamame, sałatkę z glonów wakame, zamarynowanego łososia i pokrojone w kostkę mango. Posyp dodatkowo czarnym i białym sezamem.
Wskazówki
Jeżeli nie masz tyle czasu, albo nie chce Ci się zajmować robieniem „misek” z awokado, zawsze możesz podać to w formie klasycznego poke bowl (jak np. w tym przepisie)