MISKA ROZMAITOŚCI

MISKA ROZMAITOŚCI
PrintKuchnia:  

Dzisiaj mam dla was wyjątkową odsłonę mojego ukochanego poke bowl. Pierwszy raz zdecydowałam się, że danie podam na talerzu, a "miskę" wykonam sama z awokado! Tym samym utrudniłam sobie zadanie, ale czego się nie robi dla pięknej prezentacji dania?! No właśnie, więc było warto. Jednak nie tylko wyglądem miska rozmaitości rozkochała w sobie jedzących, ale przede wszystkim smakiem! Połączenie ryżu z wasabi-majonezem było hitem, do tego delikatnie zamarynowany łosoś MOWI, który jest wręcz aksamitnie miękki i pyszny sam w sobie, oraz mango, edamame i wakame, żeby danie było bardziej orientalne.

Powiem szczerze, hit, strzał w dziesiątke, no po prostu mistrzostwo! Poświęćcie trochę czasu i sami spróbujcie! Gwarantuje, że nie będziecie żałować!

 

Składniki

 2 porcje
  • 150 g świeżego łososia MOWI 
  • 1  awokado hass 
  • 1 łyżeczka octu ryżowego 
  • 2 łyżki fasolek edamame 
  • 2 łyżki sałatki z glonów wakame 
  • kawałek  dojrzałego mango 
  •   ziarna białego i czarnego sezamu 

RYŻ

  • 150 g ryżu do sushi 
  • 2 łyżki octu ryżowego 
  • 2 łyżki białego cukru drobnego 
  • 3 łyżki majonezu 
  • ok. 2-3 łyżeczki pasty wasabi 

MARYNATA DO ŁOSOSIA

  • 1 łyżeczka octu ryżowego 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  •   płatki chili 

Sposób przygotowania

RYŻ

  1. Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ostudź.
  2. W małym garnuszku podgrzej ocet z cukrem do połączenia składników, następnie wlej go do ryżu i dokładnie wymieszaj.
  3. Majonez z wasabi wymieszaj, spróbuj - jeżeli chcesz, żeby był bardziej pikantny dodaj więcej wasabi.
  4. Wymieszaj sos powstały z majonezu i wasabi z ryżem. Odstaw.

ŁOSOŚ

  1. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszaj.
  2. Łososia umyj, zdejmij skórę i mięso pokrój w równą, niedużą kostkę.
  3. Łososia zalej marynatą, dokładnie wymieszaj i odstaw.

AWOKADO

  1. Awokado (nieobrane) przekrój równo na pół. Pestkę wyrzuć.
  2. Delikatnie, używając paznokcia zdejmij skórę z awokado. Hass jest znacznie łatwiej obrać dlatego polecam użyć właśnie tego gatunku.
  3. Delikatnie wysmaruj awokado octem ryżowym aby nie ściemniało (1 łyżeczka wystarczy na obie połówki).
  4. Awokado połóż płaską stroną na desce (możesz też od razu na talerzu, to wiele ułatwia). Pokrój na cieniutkie i równe plasterki (ok. 2 mm). Powinno się bez problemu utrzymać w "pozycji stojącej", co ułatwi zrobienie z niego "miski".
  5. Kiedy już pokroisz jedną połówkę, delikatnie zacznij rozsuwać plasterki od siebie i formułować z tego długi pas awokado. Ważne, żeby nie zrobić za dużych przestrzeni, bo wtedy się wszystko przewróci.
  6. Następnie z tego pasa formuj nieduże koło, które będzie naszą "miską".
  7. To samo zrób na drugim talerzu z drugą połówką.

MISKA ROZMAITOŚCI

  1. Kiedy masz już zrobione "miski" z awokado, to do środka włóż ryż, najlepiej przy użyciu łyżki i delikatnie go uklep, uważając, żeby nie przewrócić awokado.
  2. Do środka włóż ugotowane fasolki edamame, sałatkę z glonów wakame, zamarynowanego łososia i pokrojone w kostkę mango. Posyp dodatkowo czarnym i białym sezamem.

Wskazówki

Jeżeli nie masz tyle czasu, albo nie chce Ci się zajmować robieniem “misek” z awokado, zawsze możesz podać to w formie klasycznego poke bowl (jak np. w tym przepisie)

 


Konkurs MOWI - przepisy przepełnione dobrem!

Dodaj komentarz