SERNIK NA PIERNICZKOWYM SPODZIE

SERNIK NA PIERNICZKOWYM SPODZIE

Jeszcze ciut ponad tydzień został nam do ŚWIĄT! W tym roku na pewno nie zabraknie u mnie sernika (z resztą jak co roku)! Ten jest póki co moim hitem, masę serową od zawsze robię tak samo, ale spód w tym roku zmieniłam na pierniczkowy i jest to totalna bomba! Wszystkim, którzy jeszcze nie zaplanowali szczegółowego jadłospisu bardzo go polecam!

+ koniecznie wykorzystajcie na spód pierniczki z tego przepisu 🙂

Składniki

 10 porcji
  • 250 g pierniczków
  • 70 g masła 
  • 1 kg twarogu sernikowego (u mnie President) 
  • 150 g białego cukru drobnego 
  • 5  jajek 
  • 400 g białej czekolady 

Sposób przygotowania

  1. Masło rozpuść w rondelku.
  2. Pierniczki zblenduj na pył. Dodaj rozpuszczone masło i zblenduj.
  3. Okrągłą formę (u mnie 25-26cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Wysyp masę pierniczkową na dno i ubij równomiernie w formie.
  5. Schowaj do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  6. Czekoladę rozpuść (patrz wskazówki)
  7. Ser przełóż do dużej miski (np. misy miksera planetarnego)
  8. Dodaj cukier i rozpuszczoną czekoladę.
  9. Jajka ubij w drugiej misce.
  10. . Ser zmiksuj krótko z jajkami.
  11. . Masę wylej na pierniczkowy spód.
  12. . Piekarnik (bez termoobiegu) rozgrzej do 175 st. Na dole piekarnika postaw keksówkę z wodą.
  13. . Piecz 15 min.
  14. . Zmniejsz temperaturę do 120 st. i piecz 1,5 godziny.
  15. . Studź w piekarniku, żeby sernik gwałtownie nie opadł. Możesz lekko uchylić drzwiczki.
  16. . Przełóż na całą noc do lodówki.
  17. . Sernik możesz udekorować pierniczkami, owocami ... czym tylko zechcesz 🙂

Wskazówki

CZEKOLADA: Ja rozpuszczam ją tak, że w folii łamię na kostki i wkładam całość do garnka/miski z ciepłą wodą. Po kilku minutach wyjmuję, chwilę studzę i wyciskam z folii rozpuszczoną czekoladę.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.