SERNIK NA PIERNICZKOWYM SPODZIE
SERNIK NA PIERNICZKOWYM SPODZIE14 grudnia 2018
Jeszcze ciut ponad tydzień został nam do ŚWIĄT! W tym roku na pewno nie zabraknie u mnie sernika (z resztą jak co roku)! Ten jest póki co moim hitem, masę serową od zawsze robię tak samo, ale spód w tym roku zmieniłam na pierniczkowy i jest to totalna bomba! Wszystkim, którzy jeszcze nie zaplanowali szczegółowego jadłospisu bardzo go polecam!
+ koniecznie wykorzystajcie na spód pierniczki z tego przepisu 🙂
Składniki
10 porcji
- 250 g pierniczków
- 70 g masła
- 1 kg twarogu sernikowego (u mnie President)
- 150 g białego cukru drobnego
- 5 jajek
- 400 g białej czekolady
Sposób przygotowania
- Masło rozpuść w rondelku.
- Pierniczki zblenduj na pył. Dodaj rozpuszczone masło i zblenduj.
- Okrągłą formę (u mnie 25-26cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Wysyp masę pierniczkową na dno i ubij równomiernie w formie.
- Schowaj do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Czekoladę rozpuść (patrz wskazówki)
- Ser przełóż do dużej miski (np. misy miksera planetarnego)
- Dodaj cukier i rozpuszczoną czekoladę.
- Jajka ubij w drugiej misce.
- . Ser zmiksuj krótko z jajkami.
- . Masę wylej na pierniczkowy spód.
- . Piekarnik (bez termoobiegu) rozgrzej do 175 st. Na dole piekarnika postaw keksówkę z wodą.
- . Piecz 15 min.
- . Zmniejsz temperaturę do 120 st. i piecz 1,5 godziny.
- . Studź w piekarniku, żeby sernik gwałtownie nie opadł. Możesz lekko uchylić drzwiczki.
- . Przełóż na całą noc do lodówki.
- . Sernik możesz udekorować pierniczkami, owocami ... czym tylko zechcesz 🙂
Wskazówki
CZEKOLADA: Ja rozpuszczam ją tak, że w folii łamię na kostki i wkładam całość do garnka/miski z ciepłą wodą. Po kilku minutach wyjmuję, chwilę studzę i wyciskam z folii rozpuszczoną czekoladę.