TABBOULEH
TABBOULEH6 marca 2018
Bardzo chętnie wracam do smaków, które poznałam w Izraelu.
Jednym z nich jest bez wątpienia bardzo aromatyczny Tabbouleh. Jest to bardzo zdrowe połączenie warzyw z pięknie pachnącymi ziołami i kaszą kus kus.
W miejscowych kawiarniach dodają go do każdego śniadania, idealnie pasuje jako dodatek do Shakshuki.
Jego niewątpliwą zaletą jest to, że wszystkie składniki dostępne są u nas w każdym sklepie i o każdej porze roku!
Składniki
2 porcje
- 1/4 szklanki kaszy kus kus
- 120 g pomidorków koktailowych
- pół ogórka
- garść świeżej natki pietruszki
- garść świeżej mięty
- 1 ząbek czosnku
- świeży szczypiorek
- 1 dymka (biała część)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Kus kus ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ostudź.
- Wszystkie warzywa pokrój na drobne kawałki i wymieszaj.
- Zioła posiekaj.
- Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i przyprawami.
- Warzywa połącz z kaszą i sosem.
- Wszystko wymieszaj.
Wskazówki
Jest to sałatka bardzo uniwersalna. Sprawdza się idealnie jako dodatek do obiadu, np. do mięsa, ale też jako część śniadania lub lekki lunch.
Dla osób, które nie lubią natki pietruszki polecam zamienić ją na kolendrę – wychodzi przepyszne!