Beste Refinansiering | Kaiutin | Hvilket Kredittkort er Best | Strømpriser | Beste Innbruddsalarm 2018 | Sammenlign Forsikringer | Mobilselskaper i Norge | Sammenlign Stllasfirmaer

WIOSENNA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI

WIOSENNA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI

Ciąg dalszy fazy szparagowej trwa! Teraz dostępne są już polskie, bardzo smaczne szparagi, więc trzeba się nimi nacieszyć na cały rok 🙂

W tej sałatce wykorzystałam pesto z rukoli, które nadaje kaszy pyszny smak i super komponuje się z chrupiącymi szparagami i miękkim serem halloumi.

Składniki

 4 porcje
  • 16  zielonych szparagów 
  • 1  mała czerwona cebula 
  • 16  pomidorków koktailowych 
  • 150 g sera halloumi 
  • 1 szklanka kaszy kukus 
  •   pesto z rukoli
  • 2 łyżki siemienia lnianego 

Sposób przygotowania

  1. Kaszę kuskus ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Kaszę od razu wymieszaj z pesto z rukoli.
  3. Cebulę pokrój w piórka.
  4. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki.
  5. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki.
  6. Zagotuj wodę na szparagi.
  7. Włóż je do gotującej się wody i gotuj 6 min.
  8. Ser halloumi pokrój w paski/kostkę i podgrzej na suchej patelni lub zgrilluj na patelni grillowej.
  9. Wszystkie składniki przełóż do miski i posyp siemieniem lnianym.

Wskazówki

Kaszę kuskus możesz zamienić na dowolną inną, np. quinoa lub pęczak.

Pesto z rukoli możesz zastąpić np. pesto z bazylii.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.