WIOSENNA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI
WIOSENNA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI11 maja 2018
Ciąg dalszy fazy szparagowej trwa! Teraz dostępne są już polskie, bardzo smaczne szparagi, więc trzeba się nimi nacieszyć na cały rok 🙂
W tej sałatce wykorzystałam pesto z rukoli, które nadaje kaszy pyszny smak i super komponuje się z chrupiącymi szparagami i miękkim serem halloumi.
Składniki
4 porcje
- 16 zielonych szparagów
- 1 mała czerwona cebula
- 16 pomidorków koktailowych
- 150 g sera halloumi
- 1 szklanka kaszy kukus
- pesto z rukoli
- 2 łyżki siemienia lnianego
Sposób przygotowania
- Kaszę kuskus ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- Kaszę od razu wymieszaj z pesto z rukoli.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki.
- Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki.
- Zagotuj wodę na szparagi.
- Włóż je do gotującej się wody i gotuj 6 min.
- Ser halloumi pokrój w paski/kostkę i podgrzej na suchej patelni lub zgrilluj na patelni grillowej.
- Wszystkie składniki przełóż do miski i posyp siemieniem lnianym.
Wskazówki
Kaszę kuskus możesz zamienić na dowolną inną, np. quinoa lub pęczak.
Pesto z rukoli możesz zastąpić np. pesto z bazylii.