Forbrukslån svar på Dagen | Paras Ulkoinen Kovalevy | Kredittkort på Reise | Solceller | Alarmselskaper i Norge | Boligforsikring | Mobilselskaper 2018 | Planering

WIOSENNA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI

WIOSENNA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI

Ciąg dalszy fazy szparagowej trwa! Teraz dostępne są już polskie, bardzo smaczne szparagi, więc trzeba się nimi nacieszyć na cały rok 🙂

W tej sałatce wykorzystałam pesto z rukoli, które nadaje kaszy pyszny smak i super komponuje się z chrupiącymi szparagami i miękkim serem halloumi.

Składniki

 4 porcje
  • 16  zielonych szparagów 
  • 1  mała czerwona cebula 
  • 16  pomidorków koktailowych 
  • 150 g sera halloumi 
  • 1 szklanka kaszy kukus 
  •   pesto z rukoli
  • 2 łyżki siemienia lnianego 

Sposób przygotowania

  1. Kaszę kuskus ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Kaszę od razu wymieszaj z pesto z rukoli.
  3. Cebulę pokrój w piórka.
  4. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki.
  5. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki.
  6. Zagotuj wodę na szparagi.
  7. Włóż je do gotującej się wody i gotuj 6 min.
  8. Ser halloumi pokrój w paski/kostkę i podgrzej na suchej patelni lub zgrilluj na patelni grillowej.
  9. Wszystkie składniki przełóż do miski i posyp siemieniem lnianym.

Wskazówki

Kaszę kuskus możesz zamienić na dowolną inną, np. quinoa lub pęczak.

Pesto z rukoli możesz zastąpić np. pesto z bazylii.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.