MUFFINY Z ŻURAWINĄ

MUFFINY Z ŻURAWINĄ

W każde święta na moim stole pojawia się około 5 różnych słodkości. Co roku jest to makowiec, piernik, mój ukochany sernik na pierniczkowym spodzie, oraz pierniczki. Dodatkowo zawsze staram się wymyślić jakąś interesującą nowość, parę lat temu był to ten tort piernikowy, a w tym roku wymyśliłam proste, ale bardzo smaczne muffiny z żurawiną. Ich niewątpliwą zaletą jest bardzo szybki czas przygotowania i prosta dekoracja w klimacie świąt 🙂 Będą także świetną atrakcją dla dzieci, które mogą pobawić się w cukierników i stworzyć niepowtarzalne słodkości.

 

Składniki

 6 dużych muffinów
  • 85 g miękkiego masła 
  • 55 g brązowego cukru 
  • 1  jajko 
  • 115 g mąki orkiszowej (może być pszenna) 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 85 ml mleka 
  • 30 g migdałów 
  • 50 g żurawiny świeżej (może być mrożona) 

DO DEKORACJI

  • 50 g serka mascarpone 
  • 2 łyżki śmietany 36% 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  •   kolorowe posypki (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik (grzanie góra-dół) rozgrzej do 200 st.
  2. Miękkie masło ubij z cukrem na gęstą masę, a następnie dodaj jajko i ubijaj jeszcze chwilkę.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  4. Do masy dodaj mleko i mąkę z proszkiem, wymieszaj dokładnie.
  5. Dodaj żurawinę i migdały, wymieszaj.
  6. Masę przełóż do papilotek do mniej więcej 3/4 wysokości.
  7. Piecz 30 min, a następnie wystudź poza piekarnikiem.

DO DEKORACJI

  1. Mascarpone ubij z cukrem pudrem i śmietaną.
  2. Na ostudzone muffinki wyłóż masę, a następnie udekoruj kolorowymi posypkami.

Wskazówki

Muffiny smakują też bardzo dobrze bez „dekoracji”, są wtedy mniej słodkie, ale też szybsze do przygotowania.

Alternatywnym sposobem dekoracji może być lukier królewski, albo łatwo dostępne kolorowe pisaki z lukru.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com