PIEROŻKI Z GRZYBAMI

PIEROŻKI Z GRZYBAMI

Do Wigilii pozostały już niecałe dwa tygodnie, a ja dopiero zabrałam się za publikacje pieczołowicie testowanych przepisów świątecznych. No nic, lepiej późno niż wcale! Ogólnie uwielbiam świąteczne jedzenie, dlatego od wielu lat przygotowuję święta dla rodziny, zamiast ich odwiedzać. Zawsze jest przy tym masa pracy, ale później satysfakcja jest podwójna!

Do tej pory na mojej stronie mogliście znaleźć klasyczny przepis na pierogi z kapustą i grzybami, ale również taki mniej standardowy na pierogi z burakiem i fetą. Tym razem połączyłam to, co dobre z jednego i drugiego i stworzyłam pierożki z grzybami. Sprawdzą się super jako przystawka, ale też np. do barszczu zamiast uszek. Również jako przekąska na pierwszy czy drugi dzień świąt będą idealne, bo łatwo i szybko można je odgrzać w piekarniku.

 

Składniki

 4 porcje
  • 20 g suszonych borowików 
  • 60 ml wrzątku 
  • 30 g masła 
  • 1  biała część pora 
  • 150 g pokrojonych pieczarek 
  • 150 g pokrojonych boczniaków 
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu 
  • 90 ml wina Porto 
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej 
  • 60 ml śmietanki 30% 
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 
  •   sól, pieprz do smaku 
  • 2 opakowania ciasta francuskiego 
  • 1  jajko 

Sposób przygotowania

  1. Suszone borowiki zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 min, żeby zmiękły. Odcedź grzyby, zachowując wodę, a następnie ostudź i drobno posiekaj.
  2. Pora drobno posiekaj.
  3. W garnku rozpuść masło, dodaj pora i podsmażaj na średnim ogniu. Po ok. 5 min dodaj grzyby i rozmaryn, zwiększ ogień i podsmażaj ok. 7 min, aż będą miękkie.
  4. Dodaj Porto, gotuj przez 2 min, aż wino wyparuje.
  5. Skrobię kukurydzianą rozpuść w wodzie, w której namaczały się grzyby. Powstały płyn wlej do garnka z grzybami, dodaj śmietankę i wymieszaj. Gotuj 4 min, aż lekko zgęstnieje.
  6. Dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki. Odstaw do wystudzenia.
  7. Piekarnik rozgrzej do 220 st. (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  8. Ciasto francuskie podziel przy pomocy szklanki* (patrz wskazówki) na równej wielkości kółeczka.
  9. Na połowę kółeczek wyłóż nadzienie (ok. 1.5 łyżki), zostawiając wolny brzeg. Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem, następnie przyłóż drugim kółeczkiem bez nadzienia i sklej przy pomocy palców lub widelca.
  10. . Pierożki odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem do pieca wszystkie posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 20-25 min, aż będą ładnie rumiane.

Wskazówki

W zależności od tego, jakiej wielkości chcecie mieć pierożki, możecie użyć zwykłej szklanki, albo np. tak jak ja kufla od piwa-dzięki temu moje pierożki były dość duże, do każdego weszły mi 2 łyżki nadzienia.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com